У Німеччині придбали онлайн ноутбук із секретними документами щодо системи НАТО Ozelot

 

Німецький експерт з інфомаційної безпеки Тім Бергхофф придбав ноутбук на eBay, в пам’яті якого опинилися документи щодо експлуатації, ремонту та знищення системи протиракетної оборони Ozelot, що використовується в низці країн світу. Покупка обійшлася йому в 90 євро.

Інцидент описує німецьке видання Der Spiegel.

Зазначається, що Тім Бергхофф виявив у пам’яті докладну інструкцію з експлуатації поширеної мобільної системи протиракетної оборони (ПРО).

Спочатку Бергхофф не знав про вміст жорсткого диска придбаного ним ноутбука.

“Він всього лише шукав недорогий уживаний лептоп в захищеному корпусі, і йому сподобалася модель, випущена на початку XXI століття і яку продавали менш, ніж за 100 євро”, – пише німецький ЗМІ.

Бергхофф придбав списаний військовий ноутбук з документами, що стосуються німецького самохідного зенітного ракетного комплексу (ЗРК) Ozelot, розробленого німецькими компаніями Atlas Electronik і Krauss-Maffei Wegmann.

ЗРК випускається та експлуатується з 2001 року й нині перебуває на озброєнні Німеччини, Фінляндії та Греції.

Документація, до якої отримав доступ Бергхофф, містила інформацію про роботу ЗРК, його експлуатацію, налаштування необхідного ПЗ і усунення можливих неполадок.

Також в ній містилися відомості про способи гарантованого знищення ЗРК у випадку, якщо виникне загроза його захоплення противником.

Всі документи, що опинилися в розпорядженні Бергхоффа, мали гриф “VS-Nur für den Dienstgebrauch” (“Тільки для офіційного використання”).

Зараз – це найнижчий рівень в німецькій класифікації секретних документів.

Придбаний Берхоффом ноутбук був випущений німецькою компанією Roda, базувався на процесорі Intel Pentium III з 128 МБ оперативної пам’яті і працював на операційній системі Windows 2000.

Єдиний обліковий запис у системі не був захищений від несанкціонованого доступу. За словами дослідника, пароль запросило тільки спеціалізоване ПЗ, в якому містилися секретні документи, але він з легкістю підібрав його – секретним словом було “guest” (англ. “гість”).

Продавцем ноутбука була компанія з німецького міста Бінген-на-Рейні, що займається утилізацією та знищенням різної електроніки, в тому числі і мобільних ПК. Її назва на момент публікації матеріалу не розкривалася.

Що кажуть німецькі військові

Представник Міністерства оборони Німеччини заявив, що всі подібні ноутбуки були списані німецькими військовими і віддані на утилізацію цій компанії багато років тому.

За його словами, при знищенні конкретно цього лептопа або його накопичувача могла бути допущена помилка, в результаті чого комп’ютер зберіг повну працездатність.

Представник оборонного відомства Німеччини додав, що витік, допущений не без участі компанії-підрядника, яка зобов’язалася утилізувати лептопи, не став серйозною проблемою.

Він сказав, що цей та інші схожі комп’ютери не містили критично важливу інформацію, яка могла б виявитися корисною третім особам.

Варто відзначити, що для Німеччини це не перший подібний випадок.

У вересні 2019 року секретні документи на щойно придбаних ноутбуках виявив лісничий з Верхньої Баварії. Він купив чотири лептопи на федеральному аукціоні, кожен з яких, як з’ясувалося пізніше, містив інформацію про ракетну пускову установку Mars.

Як і у випадку з документами, отриманими Бергхоффом, інформація на цих чотирьох ноутбуках мала гриф секретності.

Установка Mars є на озброєнні багатьох країн світу. Наприклад, армія США використовувала їх у військових діях на території Іраку і Афганістану.

Читайте також:
“Підрозділ 29155”: у Європі діє надсекретний підрозділ ГРУ РФ, – New York Times

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна