На Донеччині відкривається перший в Україні міжконфесійний храм для військових

 

На Донеччині, в селі Карлівка Мар’їнського району, створили єдиний в Україні міжконфесійний осередок для військових – храм святої Анни.

Як повідомляє “Новинарня“, церкву збудували на відстані 18 км від лінії фронту поруч із волонтерським стоматологічним центром “ТриЗуб дентал”, який обслуговує українських військовослужбовців.

У вівторок, 10 березня, керівник Національної спілки стоматологів України, автор ідеї міжконфесійного храму для зони ООС Мирон Угрин на пресконференції у Львові розповів, що до Карлівки уже понад п’ять років приїжджають волонтери-лікарі, щоби надавати військовим кваліфіковану стоматологічну допомогу..

“Стоматологічний центр має комп’ютерний томограф, два мікроскопи, протезувальну лабораторію, 3D-сканер та інше потрібне для роботи обладнання. З часом охочих полікувати зуби стало так багато, що виникла проблема, де їх розмістити в очікуванні прийому лікаря. Ось так і виникла ідея збудувати невеличку міжконфесійну церкву, яка б водночас стала місцем очікування перед прийомом лікаря”, – розповів Угрин.

У храмі відбуватимуться богослужіння, однак тут немає чіткої конфесійної належності. Кожен капелан чи священник може попросити про службу і йому посприяють у цьому.

“З грудня 2019 року, як ми вперше відкрили двері церкви, тут уже уклали декілька шлюбів, хрестили дітей, а також відправили чимало літургій“, – повідомив Мирон Угрин.

Фото: pressclublviv

За словами організаторів, зведення споруди коштувало близько 2,2 мільйона гривень.

Збір грошей на будівництво проходив, зокрема, за допомогою акції “Вклади свій брус в побудову церкви”. Кожен охочий міг придбати один маленький брус за 3 тисячі гривень, потім таблички з іменами понад 400 доброчинців розташували на окремому великому брусі.

Повноцінно осередок запрацює 22 березня. Церква у Карлівці діятиме також як приміщення для лекцій та бібліотека.

“Будемо проводити лекції, наприклад, розповідати військовослужбовцям про правила гігієни ротової порожнини. Я завжди кажу: за халявою чобота треба носити не лише ложку, а й зубну щітку, де би ти не був”, – жартує Угрин.

Мирон Угрин (праворуч) біля міжконфесійного храму в Карлівці. Фото: ФБ Олександр Вдовиченко

Архітектор проєкту Богдан Гринько під час будівництва надихався мармароською готикою, відомі зразки якої є на Закарпатті.

“Саме цю архітектурну форму обрали ще й тому, що вона дозволила виконати роботу у найшвидший спосіб і не вимагала особливого технічного оснащення. Безпосередньо будівельні роботи виконали майстри з Прикарпаття“, – розповів Гринько.

Микола Угрин показує елемент оздоблення церкви Святої Анни. Фото: pressclublviv

Іконостас створили за допомогою техніки вітражів, на склі зобразили героїв Небесної сотні.

Керівник Західного регіонального науково-мистецького центру Національної академії мистецтв України Андрій Бокотей зазначив, що цю техніку обрали тому, що скло, на відміну від дошки, не потребує особливого догляду.

“Роки не змінять вигляду вітражів, але є небезпека – скло б’ється”, – додав він.

Вівтар церкви св. Анни у Карлівці (мініатюра).
Фото: pressclublviv

Єдиний в Україні міжконфесійний осередок для військових працюватиме цілодобово.

“Кожна людина може прийти сюди в будь-який час, навіть потягнути за шнур від дзвону… І так сповістити про свою присутність”, – пояснив маляр, заступник директора Інституту колекціонерства українських мистецьких пам’яток при НТШ у Львові Тарас Лозинський.

Читайте також:
“ТриЗуб” під Мар’їнкою. Як волонтери-стоматологи об’єдналися з волонтерами-діджеями

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна