ЄС офіційно зняв санкції з експрем’єра Азарова та його вугільного міністра Ставицького

 

Рішення Ради ЄС про зняття санкцій з колишнього прем’єр-міністра Миколи Азарова і ексміністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького набуло чинності.

Це сталося в результаті публікації в п’ятницю, 6 березня, в офіційному журналі ЄС рішення, схваленого напередодні, повідомляє “Європейська правда”.

Як зазначено в журналі, з переліку фізичних та юридичних осіб, які перебувають під санкціями, вилучено Миколу Азарова та Едуарда Ставицького.

Під дією санкцій ЄС, запроваджених у 2014 році за незаконне привласнення державних коштів України або за зловживання службовим становищем, залишаються десятеро колишніх українських топ-посадовців.

Ними є:

  • Віктор та Олександр Януковичі
  • Віталій Захарченко
  • Віктор та Артем Пшонки
  • Віктор Ратушняк
  • Сергій Курченко
  • Дмитро Табачник
  • Сергій Арбузов
  • Олександр Клименко.

Санкції щодо них продовжені на один рік – до 6 березня 2021 року.

Нагадаємо, що в останні роки Євросоюз почав знімати обмеження з чиновників часів президентства Януковича через недостатні докази проти них від українського слідства.

Як повідомляла “Новинарня“, Едуард Ставицький підозрюється в незаконному привласненні державної власності шляхом зловживання владою, вчиненому щодо особливо великої суми. Під час обшуку його житла в березні 2014 року правоохоронці вилучили 4,8 млн. доларів і 42 кг золота. Він оголошений у розшук МВС, СБУ та Інтерполом.

Згодом ЗМІ повідомляли, що Ставицький отримав громадянство Ізраїлю і має нове ім’я — Натан Розенберг. Отримання Ставицьким першого ступеню ізраїльського громадянства стало можливим за рахунок його коренів, начебто одна з бабусь Ставицького була єврейкою.

Микола Азаров та його син Олексій у 2010 році взяли у Андрія Клюєва 17,6 млн доларів за його призначення першим віцепрем’єр-міністром України. За курсом на той час це 140 млн грн.

Сам ексочільник українського уряду втік за кордон після Революції Гідності. У 2018 році Генеральна прокуратура повідомила йому про підозру у хабарництві.

Читайте також:
Зміна політики санкцій ЄС щодо Росії залежить від прогресу в Мінському процесі, – єврокомісар

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна