70 років тому загинув Шухевич. У Франківську вшанували Головнокомандувача УПА

 

У Івано-Франківську відбулося віче з нагоди 70-х роковин з дня загибелі українського політичного діяча, Головнокомандувача Української Повстанської Армії Романа Шухевича.

Захід відбувся в четвер, 5 березня, біля пам’ятника Роману Шухевичу, який знаходиться на вулиці, названій на честь командувача УПА – біля гімназії №2, пише видання “Місто”.

Роман Шухевич народився у 1907 році, а пішов з життя 5 березня 1950-го.

Під час віче. Фото: Місто

“У часі, коли є загроза повернення до московського вектора, важливо вшановувати наших герої. Роман Шухевич був унікальною постатю провідника, борця за волю та незалежність. Без нього не було в незалежної української держави”,- сказав на віче міський голова Руслан Марцінків.

Роман Шухевич – визначний український політичний, військовий діяч. Головнокомандувач Української Повстанської Армії (УПА), чисельність якої сягала до ста тисяч вояків, голова Генерального секретаріату Української головної визвольної ради (УГВР), голова проводу Організації Українських Націоналістів (ОУН) в Україні.

Сім років Роман Шухевич очолював антикомуністичний рух на західноукраїнських землях, який успішно протистояв міці радянських спецслужб.

Роман Шухевич загинув у селі Білогорща Львівської області у бою з підрозділами Внутрішніх військ та УМДБ.

На нього полювали близько тисячі солдатів МДБ.

Шухевича хотіли взяти живим, щоб потім публічно судити і привселюдно стратити.

Утім, 43-річний генерал-хорунжий не збирався здаватися.

“Зранку 5 березня 1950 року емґебісти оточили будинок учительки Наталки Хробак у Білогорщі та ще чотири будинки, у яких, за припущеннями чекістів, міг переховуватися Роман Шухевич, Головний Командир УПА. Для оточення зібрали більше семиста бійців внутрішніх військ. Одним з будинків був саме той, де і справді перебував генерал. Мешканців розбудив стукіт у двері. Зв’язкова Галина Дидик підійшла до дверей і побачила кількох озброєних, з готовою для пострілу зброєю чоловіків”, – так пишуть про останній день життя Шухевича журналісти “Історичної правди”.

Будинок, де Шухевич прийняв останній бій. Фото: Історична правда

“Спочатку з-за перегородки з-під сходів пролунали постріли. Потім вискочив худорлявий невисокий рухливий чоловік. Зав’язалася перестрілка, в результаті якої загинув майор держбезпеки Ровенко. При спробі прорватися Шухевич зіткнувся з підполковником Фокіним, який вистрелив і, вірогідно, поранив повстанця”, – переповідають історики.

Важко поранений автоматною чергою, Роман Шухевич вистрелив собі у скроню.

Посмертне фото Романа Шухевича. На скроні видно кульовий отвір – Шухевич застрелився, щоб не датися чекістам у полон. Фото: Історична правда

За інформацією істориків, до цього Шухевич неодноразово вислизав з рук чекістів: у 1944, 1946, 1947, 1948 роках. 

За провал операції з захоплення Шухевича чимало офіцерів і вищих чинів МДБ отримали стягнення і навіть позбулися посад.

Нагороду отримав лише автоматник, якому приписали смерть командувача УПА. Сержант отримав тисячу карбованців.

Існувала легенда, що тіло Шухевича забальзамували й відправили в Москву. Таким його показали Сталіну. Той, буцімто, наказав тіло спалити, а попіл розсіяти над Збручем.

Читайте також:
В Івано-Франківську відкрили пам’ятник Шухевичу. Польща та Ізраїль протестують

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна