72 омбр згадала 100-річчя переможного бою Чорних запорожців проти більшовиків

 

Пресслужба 72 окремої механізованої бригади ЗСУ ім. Чорних запорожців

(FB)

15 лютого 1920 року в Золотоноші під час Зимового Походу відбувся бій Кінного полку Чорних pапорожців Армії УНР з більшовиками.

Полк складався з 4 сотень, а в Золотоноші, куди Чорні запорожці прийшли з сусіднього села Деньги, стояло 2 відділи військ особливого призначення Красної армії загальною кількістю 1000 осіб. Тим не менше Чорні запорожці, увірвавшись до Золотоноші рано-вранці, здобули станцію і східну половину міста до річки Золотоношка. Головний бій відбувся біля місцевого собору. Особисту мужність в бою за місто виявив командир полку Петро Дяченко.

Протримавшись у Золотоноші до вечора, Чорні запорожці, з огляду на чисельну перевагу ворога, мусили відступити назад до села Деньги, втративши 2 козаків забитими. Втрати ворога становили при цьому близько 100 осіб.

Золотоноша стала найсхіднішим містом, якого сягнула Армія УНР під час Зимового Походу.

Слідом за боєм Чорні Запорожці дістали наказ повертатися на правий берег Дніпра, бо командування Армії УНР отримало вказівку з Кам’янця-Подільського від прем’єр-міністра УНР Ісака Мазепи зосереджувати армію над Південним Бугом з огляду на можливий початок війни Польщі проти Радянської Росії.

Невідомі факти про українську військову звитягу: Ukrainian military honour

Читайте також:
На Житомирщині попрощалися із загиблим бійцем 72 омбр Ігорем Хімічуком

“Тепер захищаєш ти!” УІНП презентував проникливе відео до 100-річчя І зимового походу Армії УНР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна