У Львові митці напишуть сучасну оперу пам’яті Василя Сліпака

 

Львівські митці вирішили написати сучасну оперу, яку присвятять видатному українському співакові, що загинув на війні, Василеві Сліпаку. Також твір присвятять усім захисникам України і за його допомогою презентують у світі сучасне українське мистецтво.

Як повідомляє “Новинарня” з посиланням на Zaxid.net, спочатку автори презентують першу частину опери, музично-театральне дійство “Міф роду”.

У ньому поєднають традиційний український спів, імпровізаційну музику, будуть театральні костюми та відеоарт. “Міф роду” презентують у Львові 29 червня — у день загибелі Василя Сліпака, який воював на Донбасі під псевдо “Міф”, розповів прессекретар проекту Юрій Вовкогон.

Після цього продовжиться робота над іншими частинами великої новітньої опери — “Міф дому”, “Міф любові”, “Міф степу” та “Міф залізного серця”, де поєднають звучання саксофона, перкусії, чоловічого секстету, ансамблю автентичного співу, симфонічного оркестру та відеоарту, сучасної сценографії.

Ідейники розраховують на підтримку Українського культурного фонду, а також на допомогу меценатів на Спільнокошті. При успішному фінансуванні цілу оперу презентують ще цього року.

Музику до опери напише випускниця Королівської консерваторії в Гаазі Марія Олійник. Ідея належить режисерці Уляні Горбачевській. Керівниця проекту — виконавча директорка YMCA Lviv Олександра Сорокопуд. Серед виконавців — актор театру ім. Леся Курбаса Микола Береза.

Також до авторського колективу належать Орест Сліпак з “Фундації Василя Сліпака”, Алім Алієв із “Кримського дому”, музикознавиця Леся Олійник.

Опера представлятиме українське мистецтво у світі, тому її робоча назва — “Ukraine Terra Incognita”. Вже є попередні домовленості із закордонними установами, які погодилися показати твір своїм глядачам.

Метою організаторів також є постановка сучасної української опери про Василя Сліпака у Парижі, де він працював.

“Ми бачимо цей проект як частину спільної справи захисту України на культурному фронті, що в умовах гібридної війни так само важливо, як і оборона кордону”, – повідомляють ініціатори проекту.

Для роботи над проектом митці збирають гроші на Спільнокошті та закликають допомогти добрій справі. За цим же посиланням можна детальніше дізнатися про проект.

Як повідомляла “Новинарня“, у квітні 2017 року тодішній президент Петро Порошенко вручив батькам Сліпака орден “Золота зірка” Героя України, яким Василь був нагороджений посмертно за виняткову мужність і героїзм.

Відомий український оперний співак Василь Сліпак, який служив у ДУК “Правий сектор”, загинув наприкінці червня 2016 року на Донбасі.

29 червня близько 6 ранку біля Луганського з боку Дебальцевого бойовики пішли в атаку. Спочатку — артилерія, потім танки і піхота. Українські військові намагалися відбити атаку. У Сліпака влучила куля снайпера. Ще двоє українських бійців тоді отримали поранення середньої тяжкості.

У лютому 2018 року у прокат вийшов документальний фільм “Міф”, присвячений українському волонтерові, бійцю-добровольцю й оперному співаку Василеві Сліпаку. Кіно зняли Леонід Кантер та Іван Ясній, відомі за іншою документальною картиною – “Добровольці Божої чоти”.

Читайте також:
У Києві відбувся концерт пам’яті оперного співака та воїна Василя Сліпака

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна