Офіс генпрокурора відкрив справу через видачу паспортів “ЛНР”

 

Управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, прокуратури Луганської області розпочало кримінальне провадження через примусову “паспортизацію” громадян України на території ОРЛО.

Як передає “Новинарня” із посиланням на пресслужбу офісу генпрокурора, такі дії є порушенням законів та звичаїв війни. Досудове розслідування проводять слідчі СБУ в Донецькій та Луганській областях.

“Відповідно до матеріалів СБУ, перші особи адміністрації “ЛНР”, що контролюється Російською Федерацією, проводять насильницьку політику щодо примусового отримання громадянами України на тимчасово окупованій території Луганської області так званих паспортів громадянина “ЛНР”. Вказані дії носять саме примусовий характер та всупереч вимогам ст. 52 Женевської конвенціії про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949 та ст. 75 Додаткового протоколу від 08.06.1977 ведуть до порушення конституційних прав та свобод громадян України на тимчасово окупованій території Луганської області”, – йдеться в повідомленні.

За попередніми даними офісу генпрокурора, паспорти так званої “ЛНР”, ймовірно, отримали понад 200 тис осіб.

Як писала “Новинарня“, раніше президент РФ Володимир Путін підписав указ “Про визначення з гуманітарною метою категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийняття до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку”.
У документі йдеться, що жителі окупованих територій України Донецької та Луганської областей України мають право отримувати російське громадянство за спрощеною процедурою.

Читайте також:
РФ видаватиме паспорти українцям і білорусам без перевірки знання російської мови

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна