Суд затвердив “мирову” між Укртрансгазом і Укрнафтою, – Вітренко

 

У спорах між “Нафтогазом” і “Укрнафтою” про спірні обсяги газу, який видобула “Укрнафта” та податковий борг цієї компанії, затвердили мирову угоду.

В межах цієї угоди держава заплатить “Укрнафті” 29,6 мільярда гривень, які компанія поверне назад до бюджету.

Як передає “Новинарня“, про це у понеділок, 3 лютого, повідомив виконавчий директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко у фейсбуці.

Нагадаємо, що між “Нафтогазом” та “Укрнафтою” існував спір про газ, який “Укрнафта” видобувала у 2006-2012 роках. Цей газ уряд зобов’язав продавати “Нафтогазу”, а потім населенню, за зниженими цінами. “Укрнафта” через суд домагалася ринкової ціни за проданий тоді газ.

Судові спори з цього приводу “Укрнафта” успішно вигравала.

Водночас у 2014-2015 роках “Укрнафта” накопичила перед бюджетом мільярдні борги за податками. На ці борги держава нараховує штрафи та пеню у розмірі 30% річних.

“Минулого тижня була підписана і затверджена судом мирова угода між “Укртрансгазом” та “Укрнафтою” щодо визнання за “Укрнафтою” зазначених вище обсягів газу у сховищах “Укртрансгазу”. Тепер “Укрнафта” передає цей газ “Нафтогазу” за укладеним договором купівлі-продажу цього газу”, – повідомив Вітренко.

Він зазначив, що в межах мирової угоди Кабмін надасть Нафтогазу 29,6 мільярда гривень, з яких 15 мільярдів гривень – це компенсація спірного газу, проданого за 2006-2021 роки, а решта 14,6 мільярда гривень – передплата Нафтогазу за майбутні поставки газу “Укрнафтою”.

Отримавши кошти від уряду, “Нафтогаз” передасть їх “Укрнафті”, а “Укрнафта”, своєю чергою заплатить їх назад до бюджету, погасивши податкові борги.

“Угодою передбачено, що якщо “Нафтогаз” не виконає свої зобов’язання і до 1 квітня 2020 року не розрахується за вказані вище обсяги газу в сховищах, які Укрнафта передає “Нафтогазу”, цей газ має бути повернутий “Укрнафті”, – додав Вітренко.

Як відомо, “Укрнафта” – напівдержавна видобувна компанія, частина акцій якої належить українському олігарху Ігорю Коломойському.

Читайте також:
Топ-менеджери “Нафтогазу” отримають 700-мільйонну премію: Вітренко обґрунтував

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна