Україна й НАТО проведуть навчання в Одесі, участь візьмуть 20 відомств

 

Україна і НАТО остаточно узгодили проведення спільних навчань із захисту критичної інфраструктури в Чорноморському регіоні “Непорушна стійкість – 2020” (Coherent Resilience 2020).

Як повідомляє “Новинарня“, навчання відбудуться у жовтні 2020 року в Одесі.

Учасники з України та держав-членів НАТО протягом 5-9 жовтня відпрацьовуватимуть алгоритми дій у кризових ситуаціях, які можуть виникнути в Чорноморському регіоні. Мета – злагоджено, вчасно і грамотно реагувати на кібератаки, напади на порти, захоплення транспортних шляхів та інші загрози.

За даними “Європейської правди”, документ про співпрацю в середу, 15 січня, в Брюсселі підписали віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба та заступниця генерального секретаря НАТО з політичних питань і політики безпеки посол Беттіна Каденбах.

“Нам потрібно більше навчань і більше спільних дій із НАТО. Сьогодні ми робимо ще один крок у цьому напрямку. Навчання також важливі для розбудови нашої системи національної стійкості у протидії гібридним загрозам”, – зауважив Кулеба.

Загалом у “Непорушній стійкості – 2020” візьмуть участь понад 200 фахівців.

З української сторони – представники понад 20 відомств, серед яких:

  • Рада національної безпеки і оборони України (РНБО);
  • Міністерство оборони;
  • Міністерство зовнішніх справ;
  • Міністерство внутрішніх справ та органи системи МВС;
  • Міністерство енергетики та захисту довкілля;
  • Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства;
  • Міністерство інфраструктури;
  • Міністерство культури, молоді та спорту та інші.

Також долучаться НАК “Нафтогаз України”, Інститут стратегічних досліджень.

З боку Альянсу на навчаннях будуть представники центрів передового досвіду НАТО (зокрема – з енергобезпеки, кібербезпеки та морської безпеки), Представництва НАТО в Україні. Долучиться і Європейський центр досвіду з протидії гібридним загрозам.

Оцінюватиме взаємодію Вища морська школа США.

За результатами навчань вони оцінять сильні і слабкі сторони взаємодії, а детальний аналіз і рекомендації нададуть на початку 2021 року.

Нагадаємо, що це вже не перші спільні навчання України та НАТО. 2017 року українські органи влади разом з представниками НАТО відпрацьовували взаємодію з питань захисту критичної електроенергетичної інфраструктури.

Читайте також:
Хомчак взяв участь у засіданнях Військового комітету НАТО на рівні начальників генштабів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна