Рада попередньо схвалила законопроєкт про скасування адвокатської монополії

 

Верховна Рада України попередньо схвалила законопроєкт авторства президента Володимира Зеленського №1013 “Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)”.

Як повідомляє “Новинарня“, таке рішення у вівторок, 14 січня, підтримали 295 парламентаріїв, йдеться на сайті Верховної Ради.

“Метою запропонованих законопроєктом змін є забезпечення права кожного на отримання професійної правничої допомоги через скасування адвокатської монополії на надання такої допомоги”, – йдеться у пояснювальній записці.

У зв’язку з цим пропонується виключити:

  • частину п’яту статті 131-2 Конституції України, згідно з якою законом можуть бути визначені виключення з приводу представництва в суді по трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів і референдумів, у малозначних суперечках, а також щодо представництва малолітніх або неповнолітніх осіб та осіб, визнаних судом недієздатними або дієздатність яких обмежена;
  • підпункт 11 пункту 16-1 розділу ХV “Перехідні положення”, згідно з яким з дня набрання чинності закону “Про внесення змін до Конституції України (про правосуддя)” представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті 131-1 та статті 131-2 Конституції України виключно прокурорами або адвокатами в Верховному суді і судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 роки; в судах апеляційної інстанції – з 1 січня 2018 роки; в судах першої інстанції – з 1 січня 2019 року.

Передбачається, що ухвалення закону сприятиме оптимізації механізму отримання професійної правничої допомоги.

Відповідно до чинного законодавства, після попереднього схвалення законопроєкт, яким вносяться зміни до Основного закону, на наступній черговій сесії має підтримати конституційна більшість у щонайменше 300 голосів.

Раніше Конституційний суд України дозволив внести зміни до Конституції для скасування адвокатської монополії.

КСУ визнав законопроєкт про внесення змін до Конституції щодо скасування адвокатської монополії таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Основного закону. Також суд дійшов висновку, що запропоновані зміни розширюють можливості щодо представництва в суді.

Читайте також:
“Адвокатська монополія” судової реформи: думка правозахисника

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна