“Північний потік-2” очолює колишній агент Штазі та друг Путіна, – ЗМІ

 

Маттіас Варніг, 64-річний гендиректор компанії Nord Stream 2 AG, оператора газопроводу “Північний потік-2”, шпигував на східнонімецьку таємну поліцію Штазі з 1974 року.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в понеділок, 23 грудня, інформує “Європейська правда” з посиланням на німецьке видання “Der Standart”.

Під кодовим ім’ям “Артур” Варніг з Дюссельдорфської торгової місії НДР доставляв інформацію про західнонімецькі компанії до Східного Берліна, йдеться у матеріалі.

Варніг родом з Альттеберна в Бранденбурзі, навчався в Східно-Берлінському економічному університеті в Східній Німеччині. “З 1981 по 1990 рік Маттіас Варніг обіймав різні посади в уряді НДР, зокрема в Міністерстві зовнішньої торгівлі та кабінеті міністрів”, – йдеться на веб-сайті Nord Stream 2.

У 1990 році Варніг перейшов до Дрезднер Банку, у 1991 році відкрив своє представництво в Петербурзі.

У той час нинішній президент РФ Володимир Путін був там чиновником і відповідав за зовнішні відносини.

Два екс-агенти – Путін був у Дрездені як представник КДБ – стали друзями, йдеться у матеріалі. Варніг також допомагав Путіну приватно, повідомляє Die Welt. Коли його дружина Людмила тяжко постраждала в ДТП у 1993 році, операція була здійснена за кошти “Дрезднер Банку” в Німеччині.

Починаючи з 2006 року, Варніг очолив “Північний потік”, який побудував перший трубопровід через Балтійське море. Він також є членом наглядових рад оператора трубопроводу “Транснефть”, державного російського банку ВТБ та російського нафтового гіганта “Роснефти”, а також є членом ради директорів “Gazprom Schweiz AG”.

У 2012 році Путін нагородив його “орденом Пошани”. У Варніга також є квартира в Москві. Він постійно живе зі своєю другою дружиною у Баден-Вюртемберзі.

Читайте також:
Бундестаг усунув перешкоди для газопроводу “Північний потік-2”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна