Спільні патрулі в ОРДЛО в перехідний період формуватимуть за прикладом Хорватії, – Аваков

 

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков пояснив, яким є компромісний перехідний варіант спільного патрулювання і гарантування безпеки Національною поліцією України, спеціальною поліцейською місією ОБСЄ і “представниками територіальних громад” в окупованих районах Донецької та Луганської областей, коли там у перспективі відбуватимуться місцеві вибори.

Як повідомляє “Новинарня“, про це міністр заявив у ефірі програми “Право на владу” на телеканалі “1+1” у четвер, 12 грудня, увечері.

“Усім не подобається “формула Штайнмаєра”, але в цій частині вона мені дуже подобається. Ми виходимо з того, що виборів не буде, поки не будуть розпущені всі незаконні формування. Вибори можуть відбуватися лише під українським прапором, з ЦВК і всіма державними органами України. З іншого боку, в Мінських угодах записано “народна міліція”, якої ніде не існує в нашому законодавчому полі. І потрібно це питання якось вирішувати. Зараз існує “народна міліція ЛНР” і “народна міліція ДНР”, але вони ж мають бути розпущені. І ми знову шукаємо компроміс”, – сказав він.

Арсен Аваков зазначив, що Україна готова, як тільки буде укладено дипломатами адекватну угоду, своїми поліцейськими силами зайти і забезпечувати порядок.

“І ідея була така, що ми заходимо своїми поліцейськими силами, наприклад, патруль із п’яти осіб: двоє – з Національної поліції України, одна людина – зі спеціальної поліцейської місії ОБСЄ, і двоє представників територіальних громад, в яких відбуваються вибори”, – зазначив міністр внутрішніх справ.

Глава МВС зауважив, що такий варіант узято, зокрема, з досвіду світових конфліктів.

“Така ситуація була в Хорватії. Це перехідний період такої спеціальної складної поліцейської місії. Він триває недовго, він надзвичайно важкий для самих поліцейських, він може спричинити гігантські конфлікти всередині і навіть жертви, тому що сутички все одно виникають. Але, мабуть, іншого шляху немає, і це найбільш мінімальний обсяг складнощів, які ми можемо отримати, відновлюючи свій суверенітет”, – вважає він.

Читайте також:
“Зради не сталося”. Все про саміт Н4: домовленості, цитати, реакція соцмереж

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна