Командування ОС намагається “оптимізувати” в підрозділах кількість волонтерських авто

 

Колишній волонтер і радник президента Порошенка Юрій Бірюков оприлюднив текст розпорядження командування Об’єднаних сил, у якому йдеться про припинення прийому у війська волонтерських автомобілів, “оптимізацію” чисельності цих машин та повернення волонтерам надлишків.

“Символічно. На День волонтера командування операції Об’єднаних сил вирішило волонтерам зробити подарунок – військам наказано повернути надлишкові волонтерські машини назад…
Припинити. Оптимізувати. Повернути. Так і написано. Розпорядження Р-6791, за підписом генерал-майора Танцюри”, – пояснив Бірюков, маючи на увазі першого заступника командувача ОС Ігоря Танцюру.

Згідно з документом, що починається зі слова “вимагаю”, нові норми вступили в дію з 1 грудня 2019 року.

Відтак у батальйоні (дивізіоні) має бути до 5 автомобілів, у групі (окремій роті) бригади – 1-2.

“Решту повернути волонтерським організаціям (фізичним особам)”, – сказано у фрагменті тексту, який публікується без підпису й вихідних даних.

Також у розпорядженні передбачено припинити прийом у війська ОС автомобілів, які не є гуманітарною допомогою, тобто не визнані такою допомогою наказом Мінсоцполітики. Натомість приймати слід тільки розмитнені, або ті, що визнані офіційно гумдопомогою, або зняті з реєстрації з відповідною довідкою.

За іншими даними, розпорядження є похідним від листопадового наказу начальника Генштабу ЗСУ. 

“Ну що, є наказ НГШ щодо заборони використання транспортних засобів наданих в якості гуманітарної (благодійної) допомоги як зареєстрованої, так і на тимчасовій реєстрації (підтверджено з інших джерел)”, – писав 16 листопада волонтер “Армія SOS” Олександр Фощан.

Він публікував у ФБ витяг із наказу по одній із військових частин на виконання наказу начальника Генерального штабу.

Ішлося про те, що наказ видано “у зв’язку з неодноразовими порушеннями військовослужбовцями (…) наказу командувача Об’єднаних сил та Правил дорожнього руху України”.

Відтак т.в.о. командира в/ч наказував ще з 30 жовтня “категорично заборонити експлуатацію транспортних засобів, наданих військовій частині в якості благодійної (волонтерської) допомоги, які не зареєстровані в органах ВІБДР, а також транспортних засобів, що тимчасово обліковані (зареєстровані) у військових підрозділах ВІБДР ВСП ЗСУ з правом використання в районі ООС”.

Як відомо, спроби усунути з військ волонтерські, незареєстровані, розмитнені за “сірими” схемами автомобілі чинилися і в попередні роки. При цьому військові заявляють про гостру нестачу легкових авто, позашляховиків і мікроавтобусів на різних рівнях у бойових підрозділах в зоні АТО/ООС.

Читайте також:
Олексій Сіхарулідзе: На промзоні страшніше, ніж у ДАПі. Але допомагати треба “нерозкрученим” позиціям

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна