У Лондоні почалася зустріч лідерів НАТО: обговорять і ситуацію в Україні

доповнено

У Лондоні протягом 3-4 грудня відбуватиметься зустріч лідерів НАТО, приурочена до 70-річчя заснування Альянсу, який нині налічує 29 членів.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

“Ситуація в Україні та зусилля щодо імплементації Мінських угод будуть частиною дискусій у Лондоні. Ми вітаємо зусилля союзників і «нормандського формату» досягти прогресу”, – заявляв раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Водночас він заявив про необхідність діалогу з Росією задля покращення відносин з нею.

Цьогорічна зустріч лідерів НАТО затьмарена суперечкою між Францією і Туреччиною та дискусіями про кошти.

Минулого місяця президент Франції Еммануель Макрон заявив про “смерть мозку” НАТО, зазначивши, що члени Альянсу більше не співпрацюють щодо низки ключових питань. Пізніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган відреагував на це різкою заявою, порадивши Макрону самому “перевірити голову”.

У свою чергу, президент США Дональд Трамп неодноразово звинувачував європейських союзників у недостатньому вкладі в спільну оборону.

Повідомляється також, що міністр закордонних справ України Вадим Пристайко візьме участь у конференції NATO Engages, яка відбувається паралельно із зустріччю лідерів Альянсу в Лондоні 3 грудня.

Раніше в Міністерстві закордонних справ заявляли, що, попри наявність запрошення на цю конференцію, представники МЗС на неї не поїдуть. Це рішення було змінено після критики у ЗМІ та суспільстві на адресу української влади через відсутність представників України серед учасників конференції.

ДОПОВНЕНО. Колишній президент Петро Порошенко з трибуни Верховної Ради заявив, що вперше за п’ять років на зустрічі глав держав-членів НАТО не буде президента України. “Добре, що влада спромоглася послати туди делегацію на чолі з міністром закордонних справ”, – сказав Порошенко.

При цьому він наголосив, що “новий український парламент має послати меседж до Лондона”: про те, що він “підтримує вступ України до Альянсу, рівно як і надання нам Плану дій щодо членства”.

Читайте також:
Засідання Комісії Україна-НАТО відбудеться 11 грудня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна