Українську мову на окупованих територіях хочуть позбавити статусу державної

 

Самоназваний голова терористичної організації “ДНР” Денис Пушилін запропонував позбавити українську мову статусу державної на підконтрольній бойовикам території.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в понеділок, 2 грудня, інформує видання “Новини Донбасу” з посиланням на пресслужбу “парламенту ДНР”.

Так, Пушилін пропонує внести зміни до статті 10 “конституції ДНР”, визначивши статус російської мови як “єдиної державної в республіці”.

Таку пропозицію пояснює “інтенсивним інтеграційним процесом “ДНР” з Російською Федерацією”.

Також Пушилін вніс на розгляд “законопроєкт”, який передбачає зміни в так званому законі “Про освіту”. Зокрема, пропонується збереження норми про обов’язкове вивчення російської мови, при цьому українська, як і “мови інших народів, які живуть в регіоні”, буде викладатися “з урахуванням побажань батьків і можливостей освітньої організації”.

Окупанти кажуть, що місцеві жителі можуть продовжувати використовувати українську мову в приватному спілкуванні.

Як інформувала “Новинарня“, в ОРДО хочуть виключити українську мову з обов’язкової програми в школах.

Читайте також:
У Раді зареєстрували законопроєкт щодо виплати пенсій жителям ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна