Міноборони РФ хоче прирівняти Крим до “пустелі”: контрактникам будуть доплачувати

 

Міністерство оборони Росії має намір прирівняти територію анексованого Криму до “пустельних і безводних місцевостей” з несприятливими кліматичними або екологічними умовами.

Як повідомляє “Новинарня“, про це йдеться в російському законопроєкті “Про внесення зміни у додаток до постанови уряду Росії від 30 грудня 2011 р №1237”.

“Проєктом постанови передбачається віднесення території республіки Крим до пустельних і безводних місцевостей і встановлення військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом, і співробітникам деяких федеральних органів виконавчої влади, які проходять військову службу (службу) в військових частинах (організаціях), дислокованих на території республіки Крим, коефіцієнта в розмірі 1,1 до грошового забезпечення”, – йдеться у зведенні пропозицій по підготовці проєкту постанови.

Наразі проєкт постанови не прийнятий і знаходиться на стадії експертизи.

У пояснювальній записці також вказується на погіршення кліматичних умов і загострення екологічної обстановки в місцях дислокації військових частин РФ в Криму. Причиною цього в Міноборони називають припинення Україною подачі на півострів дніпровської води по Північно-Кримському каналу.

“До 2014 року канал забезпечував територію Криму на 80-87% обсягу забору води, але, незважаючи на це, проблема нестачі прісної води зберегалася. У квітні 2014 року подача води з Дніпра на Кримський півострів була повністю припинена. Через невелику кількість опадів і бідну річкову мережу на території Криму почалась нестача прісної води”, – пишуть автори проєкту.

Постанову уряду, що включає Крим в число регіонів, за службу в яких пропонується здійснювати доплату, планується ввести в дію в квітні 2020 року.

За даними видання “Крим.Реалії”, Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з островом. Після анексії Криму Росією в 2014 році, поставки води на півострів припинили.

Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел.

За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові. Влада Криму регулярно закликає жителів півострова економити воду.

Читайте також:
Росія нарощує кількість військ в Криму до рівня СРСР, – ГУР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна