Уряд Польщі пішов у відставку

 

Очільник польського уряду Матеуш Моравецький оголосив у Сеймі про відставку своєї Ради міністрів.

Виступаючи перед депутатами нового скликання у вівторок, 12 листопада, глава уряду підбив підсумки двох років свого правління, передає “Польське радіо”.

Раніше депутати обрали на пост маршала (спікера Сейму) представницю владної партії “Право і справедливість” Ельжбету Вітек. Вона отримала 314 голосів, з яких 235 – голоси її політичної сили.

Також 12 листопада відбулося перше засідання верхньої палати парламенту – Сенату. Тепер парламент має сформувати новий уряд.

У жовтні в Польщі відбулися чергові парламентські вибори. Правляча в країні з 2015 року партія Ярослава Качинського “Право і справедливість” отримала 235 з 460 місць в нижній палаті.

На виборах польські громадяни обрали 460 депутатів сейму (нижня палата парламенту) і 100 членів сенату. Перемогу на виборах отримала правляча партія Право і справедливість з результатом 43,59% голосів, отримавши 235 мандатів у сеймі з 460. Цей результат дає партії Ярослава Качинського більше половини місць у сеймі і право самостійно формувати уряд.

Також у парламенті Польщі представлені об’єднання опозиційних сил Громадянська коаліція – 134 місця, Союз демократичних лівих – 39 мандатів, Польська селянська партія – 30 крісел і об’єднання євроскептиків і націоналістів Конфедерація – 11 мандатів.

У новому уряді, зокрема, збережуть свої пости міністр національної оборони Маріуш Блащак, міністр закордонних справ Яцек Чапутович, міністр юстиції Збігнєв Зьобро, міністр внутрішніх справ і адміністрації Маріуш Камінський, який також продовжить координувати спецслужби.

Новий прем’єр, відповідно до конституції, повинен отримати вотум довіри сейму. Очікується, що це відбудеться в найближчі дні.

Читайте також:
Прем’єр Польщі Моравецький звинуватив Netflix у переписуванні історії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна