Рада схвалила проєкт закону про зміни на ринку електроенергії

 

Верховна Рада схвалила законопроєкт про внесення змін до Закону України “Про ринок електричної енергії”, яким, зокрема, надається право Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, встановлювати граничні ціни на ринку “на добу вперед” та на внутрішньодобовому ринку до 1 липня 2023 року.

Як повідомляє “Новинарня“, за ухвалення відповідного проєкту закону №2233 в першому читанні проголосували 295 депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів. ”

“Проєкт закону дозволяє врегулювати питання виконання спеціальних зобов’язань щодо купівлі електроенергії за “зеленим” тарифом, не допустити неконтрольоване зростання ціни електроенергії, а також зобов’язує виробників електричної енергії подавати заявки на продаж електроенергії на ринку “на добу вперед” за цінами, які не перевищують граничні, щоб виключити створення штучних дефіцитів”, – повідомив, доповідаючи щодо законопроєкту, голова парламентського комітету з питань енергетики Андрій Герус.

Також законопроєктом пропонується до 1 липня 2023 року надати нацбанку право встановлювати граничні ціни на ринку “на добу вперед” та на внутрішньодобовому ринку.

Регулятору також тимчасово, до 1 квітня 2020 року, надається право встановлювати тариф на відпуск електроенергії виробникам електричної та теплової енергії на теплоелектроцентралях у випадках, передбачених рішенням Кабінету міністрів України про покладення спеціальних обов’язків.

Також законопроектом передбачено, що держпідприємство “Гарантований покупець” буде направляти різницю між доходами та витратами, яка виникла під час виконання ним спеціальних обов’язків щодо купівлі електричної енергії за “зеленим” тарифом та за аукціонною ціною.

Народна депутатка від “ЄС” Ірина Геращенко висловила думку, що ухвалений нинішній проєкт закону щодо ринку землі суперечить директивам і додаткам Єврокомісії та не узгоджений з європейськими партнерами.

“Й при цьому слуги протягли поправку, яка повернула російське вугілля (часто це крадене на окупованих територіях) й електроенергію з РФ на російський ринок. Тобто, тепер “торгівля на крові” офіційно узаконена слугами… Ми підійшли до міністра після голосування. Він визнав, що закон не відповідає директивам і не є узгодженим. В цей момент слуги почали відганяти нас від свого міністра”, – написала Геращенко.

Читайте також:
Поправка Геруса: імпорт електроенергії з РФ в Україну зріс утричі, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна