Поправка Геруса: імпорт електроенергії з РФ в Україну зріс утричі, – ЗМІ

 

Імпорт електроенергії з Росії в об’єднану енергосистему України на початку листопада 2019 року збільшився у порівнянні із середньодобовим показником за жовтень утричі – до 12 млн кВт-год/добу.

Про це 4 листопада повідомило профільне видання ExPro консалтингової компанії Exploration&Production Consulting.

За даними видання, середньодобовий показник імпорту електроенергії з РФ у жовтні становив 4,12 млн кВт-год, а 1-3 листопада імпорт зріс до 12 млн кВт-год.

У жовтні поставки електроенергії з Росії загалом становили 128 млн кВт-год.

При цьому, за даними джерел, обсяги імпорту електроенергії з Білорусі протягом липня-жовтня зросли удвічі – зі 103 до 215 млн кВт-год.

Президент ДП НАЕК “Енергоатом” Юрій Недашковський заявив, що на даний момент імпорт електроенергії з Росії та Білорусі витіснив “Енергоатом” з ринку на добу наперед через заявлені дуже низькі ціни на електроенергію.

ExPro зазначає, що імпорт електроенергії з Росії розпочався з настанням жовтня.

Поставки за двосторонніми договорами стали можливі після внесення змін до закону “Про ринок електроенергії” за ініціативи голови профільного парламентського комітету Андрія Геруса (“Слуга народу”), що були ухвалені 18 вересня.

Розширення торгівлі з країною-агресором було розкритиковане низкою депутатів та ЗМІ. Після цього 16 жовтня парламентський Комітет з питань енергетики та ЖКГ, очолюваний Герусом, схвалив законопроєкт №2236-2, яким пропонується виключити можливість імпорту електроенергії з Росії для продажу на ринку двосторонніх договорів, однак таку можливість пропонується залишити для поставок із Білорусі.

3 листопада Герус на своїй ФБ-сторінці опублікував підсумки роботи ринку електроенергії, в яких він заявив про збитковість для трейдерів здійснення імпортних операцій з Росії та Білорусі. “Останній тиждень жовтня імпорт був збитковий, тому деякі компанії припинили такий імпорт у листопаді. У перші дні листопада імпорт також збитковий”, – зазначав він.

Читайте також:
Україна поновила імпорт електроенергії з Росії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна