“Гірше, ніж на фронті”: понад 10 військових частин на Дніпропетровщині сидять без води

 

У Дніпропетровській області в окремих населених пунктах відсутнє водопостачання. Потерпають від цього й кілька військових частин – бойові бригади ЗС України.

Як з’ясувала “Новинарня“, водопостачання відсутнє у п’яти населених пунктах: Гвардійське, Черкаське, Губиниха, Голубівка та Вільне.

При цьому лише у смт Черкаське та Гвардійське розташовані більше десяти військових частин. Найбільші – 93-тя окрема механізована бригада в Черкаському та 25-та повітряно-десантна бригада у Гвардійському. Також тут дислокуються 74-й окремий розвідувальний батальйон, полк зв’язку, зенітний ракетний полк та ще низка військових підрозділів.

Загалом без центрального водопостачання залишаються приблизно 10 тисяч осіб, включно з цивільними.

“Якщо раніше вода подавалася по годинах, то все одно були проблеми з тиском. Ми проживаємо на другому поверсі, то нам ще більш-менш вода надходить – якщо перший поверх не дуже активно користується. А от на третій-четвертий поверх вода, бувало, взагалі не доходила”, – розповідає “Новинарні” капітан Олександр Проскурін із 93 омбр “Холодний Яр”.

“Орієнтовно минулого тижня в четвер вимкнули воду взагалі. Пояснюють це тим, що десь щось прорвало. Сьогодні, у вівторок (5 листопада), на запитання комбата до командира бригади, коли буде водопостачання, нам відповіли, що вода буде підвозитися машиною”, – переказує офіцер.

Військове містечко та загалом казарми, за словами військового, не старі: там зробили ремонт, встановлена нова сантехніка, бойлери. Втім, перебої з водою – явище регулярне.

“Телефонували на “гарячу лінію” Міністерства оборони України. Там сказали, що труби прокладають, роботи ведуться, вода буде. На запитання “коли?” вони відповіли, що нам передзвонять”, – каже Проскурін.

Журналістка Анастасія Федченко намагається привернути загальну увагу до ситуації, коли у військових частинах уже кілька днів нічим помитися, не змиваються нечистоти у вбиральнях.

“Після піврічної оборони Авдіївки – однієї із найгарячіших точок цієї війни – армійці живуть у таких умовах. Вони носять воду з якоїсь свердловини, вони намагаються заощаджувати. Але митися в ковшику у ХХІ столітті (…) – це дно і грьобаний капець, як на мене…”, – пише журналістка у Facebook.

“Говорити про пункти постійної дислокації, які є не у всіх бригад, про полігони, про Ширлан із його лікувальними грязями можна довго.

Але невже в нас настільки закінчилась епоха гідності, що бійці не можуть помитися і не можуть нормально змити своє гівно в унітазі?

Хто нарешті розбереться із цією проблемою? Я дуже хочу, щоб люди в армії нарешті припинили працювати в середньовічних умовах”, – додає Настя.

Новинарня” звернулася із запитанням про причини відсутності водопостачання до пресслужби 93 омбр “Холодний Яр”.

Стало відомо, що проблеми із водопосточанням – через прорив водогону, який був побудований понад 30 років тому.

“Воду іноді дають, потім знову прориви, і водопостачання припиняють. Трубу латають, потім вона знову рветься. На територію частини сьогодні (5 листопада) воду один раз підвозили, а до цього ненадовго включали. У нашій військовій частині встигли набрати у всі діжки, а в казармах поставили свої насосні станції”, – розповіли в пресслужбі.

“Люди в селищах теж ставлять у дворах насоси – качають воду зі свердловин. Але це все, зрозуміло, тимчасові варіанти. Бо свердловини виснажуються, адже тисячі людей вибирають звідти воду”, – зазначили в 93 омбр.

Водночас, за висновком військових, новий водогін побудувати поки що немає можливості, адже для повної заміни труб потрібно 160 млн грн, а селищний бюджет Черкаського – 2 млн грн.

Армійці акцентують: смт Черкаське сплачує в центр 100 млн податку на рік за рахунок військових, але розв’язання проблеми гальмується через місцеву систему бюджетування.

Оптимальним було б, за інформацією місцевих ЗМІ, проведення виборів у новоствореній об’єднаній територіальній бригаді, аби селище саме керувало стомільйонними надходженнями.

Як інформувала “Новинарня“, у липні 2019 року військовослужбовці 93-ї механізованої бригади “Холодний Яр”  повернулися в пункт постійної дислокації з району проведення операції Об’єднаних сил. Армійці стояли на позиціях під Авдіївкою. За час ротації п’ятеро військових загинули, а ще чотири померли через хвороби.

підготувала: Людмила Кліщук

Читайте також:
У Холодному Яру монастир РПЦ ллє нечистоти під меморіал загиблим героям 93-ї бригади. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна