ФСБ за допомогою тиску й погроз вербує українців, які відвідують анексований Крим, – СБУ

 

Співробітники прикордонного управління Федеральної служби безпеки РФ у Криму примушують українських громадян, які регулярно відвідують тимчасово анексовану територію півострова, давати згоду на конфіденційне співробітництво.

Це встановила українська контррозвідка, повідомляє пресцентр СБУ в понеділок, 4 листопада.

“Основне завдання, яке ставить російська спецслужба, – збір інформації стосовно співробітників СБУ, прикордонників і військовослужбовців ЗСУ, що виконують завдання поблизу адміністративної межі з Кримом”, – зазначається в повідомленні.

За даними контррозвідки, такі пропозиції від ФСБ насамперед надходять громадянам України, які працевлаштувалися на окупованому півострові та регулярно перетинають адміністративну межу, а також приватним перевізникам.

“Куратори вимагають від них на конфіденційній основі збирати розвіддані. Інформацію російські спецслужби використовують для вербувальних підходів до українських військовослужбовців і правоохоронців”, – зазначають в СБУ.

При цьому співробітники ФСБ РФ застосовують до українських громадян шантаж, залякування, фізичний і психологічний тиск, а також активно використовують погрози щодо винесення постанови про заборону в’їзду на півострів.

Крім того, контррозвідка також встановила, що “найзавзятішим вербувальником українських громадян” є співробітник оперативно-розшукового відділу ПУ ФСБ РФ у Республіці Крим Батталов Алмаз Мубарякович, уродженець м. Баймак, Республіка Башкортостан, РФ.

Алмаз Батталов. Фото: пресцентр СБУ

Він безпосередньо здійснює фільтраційні заходи на пункті пропуску “Джанкой”.

“Встановлено, що цей чекіст є прихильником сталінських часів та не цурається у своїй роботі найбрудніших методів”, – наголошують в СБУ.

Служба безпеки України нагадує, що перехід на бік ворога в період збройного конфлікту карається позбавленням волі на строк від 10 до 15 років. Але якщо завербована особа відмовилася виконувати завдання ворожих спецслужб і повідомила про вербування в правоохоронні органи України, вона звільняється від кримінальної відповідальності.

Читайте також:
Український митник їхав у РФ: зупинила ФСБ, “шила” контрабанду та вербувала

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна