“Ні окупантам!”: українці Норвегії протестували проти візиту Лаврова

 

Українські громадські організації протестували проти візиту міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова до Норвегії для участі у ювілеї з нагоди звільнення області Фіннмарк в 1944 році.

Про це написала активістка Ніна Хаген на сторінці у Facebook.

“Ми прагли показати протидію запрошенню міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова до участі у 75-й річниці визволення Фіннмарка у 1944 році. Росія атакувала Україну у 2014 році. Режим Путіна несе відповідальність за 13 тисяч загиблих під час війни та вторгнення на Сході України. Сергій Лавров причетний до цих злочинів. Таким чином, присутність Лаврова – політичне зловживання”, – написала Ніна Хаген.

Зазначається, що українські громадські організації долучились до спільного заходу – акції “Ні окупантам на нашому ювілеї Перемоги!” (Nei til okkupanter i våre frigjøringsjubileum), яка відбулася 25 жовтня під будинком посольства РФ в Осло.

На сторінці-анонсі акції у Facebook організатори нагадали про відповідальність Росії за воєнну агресію Росії в Грузії 2008 року та Україні у 2014 року, чеченські війни, підтримку режиму Асада в Сирії, збиття рейсу МН17, про присутність у російських тюрмах офіційно 300 політв’язнів.

Сергій Лавров, як міністр закордонних справ Росії з 2004 року, “був глибоко втягнутий у всі ці злочини та напади на мир, безпеку та свободу людей”.

“Він представляє не радянські сили, які брали участь у визволенні Фіннмарка в 1944 році, але сьогоднішній злочинний і загрозливий російський режим. Таким чином, присутність Лаврова послаблює норвезьку річницю визволення і являє собою політичне зловживання тим, що посилає неправильний сигнал Путіну Росії про те, що Норвегія приймає жорстокі напади Путіна, репресії, переслідування та окупації”, – вважають організатори акції.

Як повідомляє портал “Стожари”, до спільного заходу долучились Українські громадські організації “Український культурно-освітній центр в Осло, Королівство Норвегія” та “Українська громада в Норвегії”. Організатором акції виступив “Норвезький демократичний рух”.

Окрім українців, до протестного заходу приєдналися також норвежці, кримські татари, чеченці, азербайджанці.

Під час акції вони заспівали гімни країн, які були окуповані Радянським Союзом: вільної Білорусі, Ічкерії, Айзербайджану, Литви, Латвії, Естонії, України, Вірменії та Грузії, а також гімн кримськотатарського народу.

Читайте також:
Українці й грузини організували Лаврову “теплу зустріч” в аеропорту Лісабона

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна