В Україні апробують новий ритуал поховання військових. ЯКІ НОВАЦІЇ

 

В Україні змінюють та вдосконалюють церемонію поховання загиблого військовослужбовця.

Як повідомляє “Новинарня“, вдосконаленням ритуалу займаються у відділі обліку та збереження місць пам’яті Українського інституту національної пам’яті, а в четвер, 24 жовтня, вже взялися апробовувати новації в Києві на Лісовому кладовищі.

Відомо, що зараз церемонію поховання загиблого військовослужбовця регламентує Додаток 18 до Статуту гарнізонної та вартової служб ЗС України.

“Цей ритуал спирається на радянські традиції та здається морально застарілим. Там прописано все – від розмірів і кольорів пов’язки до часу змін чатових, проте в Додатку не знайдете, наприклад, ролі й місця священника, який у 95 відсотках випадків присутній на таких похованнях. Тому зазвичай процес поховання полеглого воїна перетворювався на роздираючу душу процедуру без початку і кінця, якою керували не завжди компетентні люди: від авторитетної бабці до священника чи голови сільради, мало обізнаних на тонкощах військового церемоніалу. Траплялися і неприпустимі речі: як-то закопування в землю труни разом із державним прапором України, яким її накривали”, – пише видання “Армія.Інформ”.

Відтак, експерти та історики пішли в архіви, опрацювали статути Армії УНР, традиції вшанування козаків та старшин. Звернулися також і до закордонного досвіду: аналізували ритуали армій США, Ізраїлю, Польщі, Туреччини й Бельгії.

Після кількамісячної роботи фахівці розробили концепцію українського військового поховального ритуалу: він зберіг військові традиції, але й відповідає сучасним запитам.

Серед ключових новацій – участь духовної особи. Умовно ритуал розділено на військову та релігійну частини. Чітко визначено час, коли прощаються рідні, й коли домовину накривають Державним Прапором України, визначено параметри прапору (від розмірів до матеріалу виготовлення).

Церемонія з Державним Прапором – абсолютно новий елемент, раніше не запроваджуваний в Україні: труну обгортають прапором, а безпосередньо перед похованням прапор розгортається над домовиною, а в цей час лунає перший салютний постріл. Водночас сурмач виконує мелодію “Шана” (музичний супровід ритуалу поховання покладено на сурмача і барабанщика).

Державний Прапор офіцер-розпорядник складає і передає родичам загиблого зі словами: “Від імені президента України, Верховного головнокомандувача Збройних сил України, прийміть цей Прапор як символ держави, якій вірно й до кінця служив Ваш чоловік (син, батько, донька, дружина)”.

Фото: Армія. Інформ

На думку начальника відділу обліку і збереження місць пам’яті Українського інституту національної пам’яті Павла Подобєда, передача Державного Прапора – це важливі виховний та ідеологічний моменти. Прапор має стати одним із елементів родинної пам’яті й зберігатися разом із нагородами на почесному місці вдома.

“Таким чином, ми фактично засновуємо нову українську мілітарну традицію“, – говорить Подобєд.

Павло Подобєд. Фото: Армія.Інформ

Окрім основного військового поховального ритуалу, передбачено і повний військовий поховальний ритуал, який застосовуватимуть в окремих визначених випадках у разі поховання Героя України та повного кавалера ордена Богдана Хмельницького тощо.

Повний церемоніал відрізнятиметься більшою врочистістю: труну з полеглим мають везти на лафеті гармати (замість катафалку), поховання супроводжуватиме військовий оркестр, а в салютній команді й почесній варті передбачено більшу кількість стрільців.

“Ідея нового військового поховального ритуалу народилися ще коли створювалося міністерство у справах ветеранів. Тоді почали міркувати про уніфікований церемоніал поховання, який викликав би не тільки сум і жалобу, а передусім почуття шани й поваги до загиблого воїна. Ми зібрали представників усіх зацікавлених організацій – Міноборони, Українського інституту національної пам’яті й інших. Доручили представникам Українського інституту національної пам’яті вивчити найкращий іноземний досвід, дослідити нашу історію і розробити уніфікований церемоніал”, – коментує заступник міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Олександр Терещенко.

Олександр Терещенко. Фото: Армія.Інформ

Всю “репетицію” на столичному цвинтарі відзняли на відео та монтують рекомендаційний відеопосібник, де докладно зафіксовані роль і місце кожного учасника процесу: від офіцера-розпорядника до священнослужителя.

Далі – юридичне затвердження нового церемоніалу. Це буде міжвідомчий наказ Міністерства оборони, або ж внесуть зміни до Статутів Збройних сил України.

Як інформувала “Новинарня“, у жовтні 2018 року МОУ започаткувало церемоніал вшанування полеглих воїнів.

Читайте також:
В’ятрович виступив проти військових почестей під час перепоховання бандита Котовського з мавзолею

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна