Меморіал “Пантеон національної пам’яті” відкрили в Конотопі

 

У місті Конотоп Сумської області, на території Собору Різдва Пресвятої Богородиці (ПЦУ) відкрили меморіал “Пантеон національної пам’яті Конотопа”.

Як передає “Новинарня“, урочистості з нагоди відкриття меморіального комплексу відбулися в День захисника України 14 жовтня.

“Пантеон” у центрі міста, поруч із собором Української церкви, складається із шести пам’ятних стел, що об’єднують героїчні сторінки битв за Україну у XVII столітті й у сьогоденні, та флагштоків із прапорами України й Конотопа.

На окремих стелах міститься інформація про 85 загиблих захисників України з Конотопського району, зі складу дислокованої тут 58-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ, про Конотопську битву 1659 року і перемогу над Московією, про гетьмана Івана Виговського та полковника Григорія Гуляницького – оборонця Конотопської фортеці.

Пантеон національної пам’яті в Конотопі. Фото: konotop.city

Почесними гостями церемонії стали воїни 58 омпбр ім. Виговського та її колишній командир, “Народний герой України”, лицар орденів Богдана Хмельницького ІІ-ІІІ ступенів полковник Михайло Драпатий.

Профінансував спорудження “Пантеону” місцевий меценат Євген Сур.

На відкритті меморіалу він наголосив, що мир не настане сам по собі – його потрібно виборювати в боях.

“Тільки той народ, який пам’ятає своїх загиблих, не втрачає національну пам’ять. Народ, який не втратив національну пам’ять, матиме національну гідність. У народу, який має національну гідність, виростає здатність творити державу, утримувати свої Збройні сили. У цього народу куватиметься перемога”, – сказав Євген Сур.

Читайте також:
У Харкові відкрили оригінальний меморіал на честь захисників України. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна