Дзвін Пам’яті 14 жовтня вдарив двічі. ВІДЕО

 

У понеділок, 14 жовтня, в Меморіальному комплексі на території Міністерства оборони відбувся щоденний церемоніал вшанування захисників України, які загинули цього дня в різні роки внаслідок російської збройної агресії на сході України.

У пам’ятному заході взяли участь рідні та близькі загиблих героїв, керівний склад, офіцери та працівники МОУ та Генштабу Збройних Сил України, представники чинного та попередніх урядів, народні депутати різних скликань, ветерани, громадські й партійні активісти, зокрема з “Європейської солідарності”, інші гості.

Ігор Гордійчук біля Дзвону Пам’яті 14 жовтня 2019. Фото: МОУ

Серед них – зокрема Герой України Ігор Гордійчук.

Президент Володимир Зеленський участь у церемоніалі 14 жовтня не брав. Натомість глава держави з дружиною прийшли вклонитися до Стіни Пам’яті, що поруч із Михайлівським Золотоверхим собором, та встановили там лампадки.

14 жовтня Дзвін Пам’яті пролунав двічі.

У цей день у 2014 році загинули два мужні захисники України:

  • старший лейтенант Національної гвардії України МОСКАЛЮК Олександр Васильович,
  • солдат РИБАК Михайло Володимирович.

Присутні вшанували пам’ять захисників України хвилиною мовчання та поклали квіти до Стели Пам’яті.

Як повідомляла “Новинарня“, Зала пам’яті захисників України та Меморіальний комплекс при МОУ створені з ініціативи міністра Степана Полторака на вшанування пам’яті військовослужбовців, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України, світовий мир та порядок. Комплекс спеціально розташовано таким чином, щоб і військовослужбовці, працівники Міноборони та Генерального штабу, і пересічні громадяни (з боку Повітрофлотського проспекту) могли зайти до Зали та віддати шану своїм захисникам.

Біля споруди Зали пам’яті облаштовано церемоніальний майданчик із Дзвоном Пам’яті та Стелою, у якій вмонтовано осколки снарядів. Щоденний поминальний ритуал здійснюється ударами дзвону, залежно від кількості загиблих у цей день.

В середині Зали пам’яті, на спеціальних подіумах, розміщено Книги пам’яті з іменами загиблих. Структура Книг побудована за принципом календаря: один розворот — один день, де згадуються всі загиблі у цей день за всі роки.

Церемоніал стартував рівно рік тому – 14 жовтня 2018 року. На той час у МОУ вшановували лише військовослужбовців Збройних сил України. Однак із 24 серпня 2019 року Дзвін і Книга Пам’яті почали поминати також і полеглих воїнів з інших силових структур.

Найдовше Дзвін Пам’яті бив у день Іловайської трагедії 29 серпня – 223 рази. 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна