Підірвана “Стіна”: харківська терористка Ковтун отримала 11 років тюрми. Але може піти на обмін

 

Київський райсуд Харкова визнав 52-річну проросійську бойовичку Марину Ковтун винною у співучасті в теракті у пабі “Стіна” на вулиці Римарській у 2014 році та призначив їй покарання у вигляді 11 років розбавлення волі.

Про таке рішення феміди 7 жовтня повідомив “Медіапорт”.

Утім, якщо вирок набере законної сили, з урахуванням “закону Савченко” Марина Ковтун відбуватиме покарання менше року, адже вона вже провела в СІЗО п’ять років.

Прокуратура просила для Ковтун 12 років ув’язнення з конфіскацією.

Вибух в рокпабі “Стіна” на вулиці Римарській у Харкові стався 9 листопада 2014 року близько 22:00. Зловмисники підірвали біля барної стійки пластикову бомбу магнітної дії. Тоді поранення отримали 13 людей.
У пабі якраз проходив збір допомоги для добровольчого батальйону “Азов”.

17 листопада 2014 року СБУ заявила про розкриття справи і затримання 12 осіб з диверсійно-розвідувальної групи, що діє в Харкові та області, які причетні до вибуху в пабі “Стіна”. Тоді була затримана й Ковтун.
У них вилучили автомати Калашникова, патрони, гранати, детонатори, набори для установки розтяжки, сім протипіхотних мін з маркуванням російських виробників.

У 2015 році більшість підозрюваних у причетності до вибуху взяли участь в обміні з ОРДЛО й були звільнені. Ковтун, на вимогу СБУ та прокуратури області, залишили в СІЗО.

Обвинувальний акт стосовно неї був направлений в суд 12 червня 2015 року. У липні 2018-го у зв’язку зі звільненням з посади головуючої судді колегія суддів у новому складі почала новий розгляд справи.

Коли справу передавали до суду, тодішній прокурор області Юрій Данильченко описував версію слідства так: “Громадянка Ковтун є уродженкою Росії. Слідством встановлено, що навесні 2014 року вона брала активну участь у проросійських мітингах на території міста Харкова, у подальшому в серпні вона пройшла спочатку агітаційну підготовку, восени – спеціальну підготовку по мінно-вибуховій дії, тактичним діям, медичну спецпідготовку на території РФ, і стала членом терористичної організації під назвою “Харківські партизани”… Очолювала один з підрозділів. Слідством достовірно встановлено, що саме вона привезла до пабу “Стіна” міну, активувала її і передала безпосередньо виконавцю, який заніс цю міну у приміщення пабу”.

Обвинувачена провини не визнала і вимагала повного виправдання.

Колегія суддів під головуванням Віктора Попраса оголошувала вирок більш як чотири години. Суд визнав Марину Ковтун винною за ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) та ч. 5 ст. 27 ст. 258 (Співучасть у теракті) ККУ, відтак призначив обвинуваченій покарання у вигляді 11 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
Також суд задовольнив цивільні позови потерпілих на суму понад пів мільйона гривень, інформує пресслужба прокуратури Харківської області.

При цьому за частиною інкримінованих статей суд виправдав обвинувачену. Провина Ковтун за статтями Кримінального кодексу 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), 258-3 (Створення терористичної групи чи терористичної організації), 113 (Диверсія) у суді не доведена.

Окрім вибуху у пабі “Стіна”, Марині Ковтун інкримінували інші епізоди з вибухами – в колекторі заводу ім. Малишева та поблизу ресторану “Британія”. За цими епізодами суд визнав провину Ковтун недоведеною.

Також суд продовжив обвинуваченій строк тримання під вартою до 5 грудня.

Вирок ще не набув чинності, він може бути оскаржений протягом місяця.

“В цілому ми дуже задоволені тим, що основна частина обвинувачення була підтвердження судом: це обвинувачення у наданні знаряддя для скоєння терористичного акту у рокпабі «Стіна». Також вказана особа була визнана винною за ст. 263 Кримінального кодексу України — це зберігання зброї та боєприпасів… Щодо інших епізодів суд обвинувачену виправдав”, — прокоментувала речниця прокуратури Харківської області Віта Дубовик.

“Кілька годин зачитувався вирок, він дуже великий, в ньому дуже багато інформації, деталей, подробиць. Прокурор отримає повний текст рішення на руки, вивчить його і прийме рішення щодо оскарження або неоскарження. Я хочу нагадати, що за тими статтями, які інкримінувалися вказаній особі, максимальне покарання — 12 років позбавлення волі. Вирок: 11 років позбавлення волі з конфіскацією усього майна”, – додала представниця прокуратури.

Адвокат Ковтун Євген Оленєв підтвердив, що за “законом Савченко” (один день попереднього ув’язнення рахується за два дні позбавлення волі) його підзахисній після набуття вироком сили залишиться відбувати покарання менше року.

Також не виключено, що Марина Ковтун може взяти участь у обміні полоненими.

У коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” в день дебатів у справі, 26 вересня, Марина Ковтун підтвердила, що близько трьох місяців тому з питанням щодо можливої участі в обміні до неї звертався оперативний працівник в СІЗО. Оскільки пропозиція надійшла, за її словами, не від уповноваженої особи, вона відмовилася давати будь-яку інформацію.

На питання журналіста, чи готова Ковтун взагалі брати участь у обміні, відповіла: “Ось коли надійде, тоді я буду вирішувати”.

Читайте також:
Бойовик “ДНР” Тереза – Лариса Чубарова – засуджена в Харкові до 11 років тюрми

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна