Влада писатиме новий закон про статус ОРДЛО “разом із суспільством”, – Разумков

 

Під час підготовки нового закону про особливий статус Донбасу не буде перейдено жодної “червоної лінії”. У цьому запевняє спікер Верховної Ради Дмитро Разумков.

За його словами, нова влада “не буде порушувати “червоні лінії”, які були зазначені раніше, тому що від них залежить територіальна цілісність і суверенітет України”.

“Ключовим питанням стоїть питання про вибори. Вибори можуть відбуватися виключно за українським законодавством, і це одна з тих червоних ліній, про які ми говорили. Друге – вибори можуть відбуватися лише коли немає кулеметів, танків, іншої зброї. Тому що все це не дозволяє провести вибори. Коли буде досягнутий безпековий компонент, тоді ми зможемо виключно за українським законодавством провести вибори на поки що тимчасово окупованій території. Коли в нас буде контроль над кордоном, коли ОБСЄ визнає ці вибори, саме тоді почне працювати так званий новий закон про особливий статус Донбасу”, – сказав Разумков в ефірі телеканалу Україна 6 жовтня, передає “Громадське“.

Він переконує, що новий закон про статус ОРДЛО не передбачатиме федералізацію України, і він “має розроблятися із залученням експертів, громадськості, Верховної Ради, офісу президента, а також закордонних партнерів”.

“Ми розуміємо, що так званий закон про особливий статус тимчасово окупованих територій закінчується у цьому році. І треба знаходити новий механізм, новий закон, і президент про це говорив, що це буде публічна позиція… Це не буде писатися в офісі президента або в закритому комітеті Верховної Ради. Це закон буде писатися разом з суспільством, тому що це питання дуже важливе для всієї держави”, – сказав спікер ВР.

Разумков також додав, що при відведенні військ з лінії розмежування безпека зберігатиметься за рахунок Національної гвардії України та правоохоронців, які там перебуватимуть.

Читайте також:
“Формулу Штайнмайєра” імплементують у закон про статус Донбасу, – Зеленський

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна