У Києві відкрили пам’ятник Оноре де Бальзаку

 

У Шевченківському районі Києва відкрили погруддя видатного французького письменника Оноре де Бальзака.

Урочиста подія, що відбулася в п’ятницю, 21 вересня, відбулася в рамках відзначення в Україні 220-річчя від дня народження Бальзака, повідомив “Укрінформ”.

Пам’ятник розмістили у сквері на вул. Бульварно-Кудрявській, поруч із дитячою школою мистецтв ім. Михайла Вериківського, інформує “Вечірній Київ”.

“Франції пощастило мати такого письменника, як Оноре де Бальзак, чия творча спадщина має загальносвітове значення. Його життя було доволі непростим, він провів його у пошуках грошей і великого кохання, яке наприкінці свого життя письменник знайшов в Україні”, – сказав у виступі на церемонії відкриття бюсту новий посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.

У церемонії також взяли участь голова Шевченківської РДА Олег Гаряга, президент Асоціації “Бальзак-Ганська” Жан Рош, заступник мера міста Тур з питань охорони культурної спадщини Жак Шевченко, посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький, представники французької делегації та ін.

Бюст ще у 1965 році створив відомий український скульптор Василь Бородай, а постамент виготовлено з гранітної брили, спеціально привезеної з села Верхівня на Житомирщині, де розташована садиба дружини Бальзака Евеліни Ганської.

21 вересня у садибі Ганських у селі Верхівня Ружинського району на Житомирщині, де Бальзак зупинявся під час візитів до України, відбудеться кульмінаційний захід фестивалю Balzac weekend.
Його почесними гостями будуть посол Франції в Україні Етьєн де Понсен, представники муніципалітету міста Тура, де народився Бальзак, співак Поль Манандіз, композитор Жан Аві.

Оноре де Бальзак народився 20 травня 1799 року, помер 18 серпня 1850 року. На схилі життя Бальзак був пов’язаний з Україною через шлюб із польською шляхтянкою Евеліною Ганською, яка жила в Погребищі (Вінниччина) і селищі Верхівня (нині в Ружинському районі Житомирської області).

Читайте також:
У Португалії відкрили перший пам’ятник Тарасові Шевченку. ФОТО, ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна