Сутички після ЛГБТ-маршу в Харкові: багато постраждалих і затриманих. ВІДЕО

 

За фактами порушень публічного порядку в центрі Харкова після “Маршу рівності” (ходи на підтримку ЛГБТ) в неділю, 15 вересня, поліція відкрила два кримінальних провадження та оформила адмінпротокол.

Про це ввечері повідомила пресслужба поліції Харківської області.

“17 чоловік доставлено до Шевченківського відділу поліції. За попередніми даними, вони взяли участь у сутичках на вулиці Римарській у Харкові. Під час конфлікту вони чинили опір поліцейським, крім того, у бік правоохоронців розпилили сльозогінний газ. Постраждали двоє працівників поліції. Одного з них з опіками очей доставили до лікарні”, – йдеться в повідомленні.

За фактом сутичок із правоохоронцями слідчий Шевченківського відділу поліції відкрив кримінальне провадження за ч. 2 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

За ці дії на вулиці Римарській три радикали були затримані в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України – двоє харків’ян 23 років та один 21-річний уродженець Івано-Франківської області, їх доправили в ізолятор тимчасового тримання.

Двоє харків’ян 23 років і один 21-річний уродженець Іванофранківської області затримані в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Затриманим готується повідомлення про підозру у вчиненні злочину за ч. 2 ст. 345 ККУ. Вони перебувають у ізоляторі тимчасового тримання.

Крім того, за фактом хуліганських дій відносно юнака в парку Шевченка слідчі Шевченківського відділу поліції внесли відомості в ЄРДР за ч. 2 ст. 296 ККУ (хуліганство). Зловмисникам загрожує обмеження волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк до чотирьох років.

Раніше поліція повідомила, що стосовно 17-річного харків’янина, який кидав камінням у людей на вул. Сумській, склали адмін за ч. 173 (дрібне хуліганство) Кодексу України про адміністративні порушення.

Як відомо, в неділю в Харкові проходили “Марш рівності” (“Харків прайд”), а також акція “за традиційні цінності”.
За офіційними даними ЗМІ, на дві тисячі учасників маршу припадали майже 2,5 тис. правоохоронців.

Уже після маршу радикали з правої організації “Фрайкор” почали нападати на учасників ЛГБТ-заходу по одному.

Група з понад десятка радикалів наздогнала молодика – учасника “Маршу рівності” й забила ногами.

За повідомленням “Громадського“, двох постраждалих забрала швидка.

Після цього на перетині вулиці Римарської та провулку Некрасова поліцейські почали затримувати радикалів. Правоохоронці оточили місце події, посадили 15 затриманих у машини й повезли до Шевченківського відділку.
Сутичка з поліцейськими виникла після того, як радикали спробували заблокувати автомобілі поліції. Один із них розпилив правоохоронцю газ в обличчя.

“Depo.Харків” повідомив, що кілька сутичок сталися на вулицях Гіршмана і Мироносицькій: “Молоді люди у балаклавах використовували петарди, а також кидали каміння в бік поліцейських. Сталося кілька фізичних зіткнень”.

Очевидці свідчать, що крім “фрайкорівців” та інших праворадикалів, прибічників “Маршу рівності” в центрі Харкова атакували звезені “тітушки”. Поліція при цьому практично бездіяла:

Дипломатичні представництва західних держав засудили дії радикалів.

Посольство Німеччини, яке підтримувало “Марш рівності”, видало заяву після сутичок: “Приголомшені повідомленнями про напади на учасників маршу та поліцейських. Немає місця гомофобії та насильству. Усім постраждалим – швидкого одужання”.

Читайте також:
“Марш рівності” в Одесі: поліція не допустила ексцесів, троє затриманих

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна