“А якщо ні, то ні”: Гончарук і Зеленський окреслили амбітну програму нового уряду

 

Сьогодні під час зустрічі президента Володимира Зеленського з керівництвом Верховної Ради, урядом і правоохоронними органами з уст і президента, і новообраного прем’єр-міністра  Олексія Гончарука прозвучали низка обіцянок та амбітних планів щодо розвитку держави на найближчі роки.

Зеленський озвучив розпорядження і доволі швидкі дедлайни щодо них. Він призначив відповідальних за виконання цих доручень та висловив загалом оптимістичний прогноз роботи нового уряду.

“Я впевнений, що ми всі зможемо працювати разом і обов’язково всіх переможемо. Навіть не хочу казати: а якщо ні… (звертаючись до прем’єр-міністра Олексія Гончарука. через паузу, розводячи руками, усміхаючись – “Н”) то ні. Ні, я впевнений, що все буде добре”.

Новинарня” зібрала обіцянки прем’єра та президента.

Зниження тарифів

Гончарук заявив, що новопризначений уряд працює над питаннями щодо зниження комунальних тарифів для українців.

“Складовою, що впливає на рівень життя людини, є тарифи. Ми зараз думаємо як найшвидше вирішити цю проблему. Цифри у платіжці мають бути нижчими, ми над цим працюємо”, – сказав новоспечений прем’єр.

За його словами, новий уряд планує переглянути суму прожиткового мінімуму для українців, оскільки вона не відповідає реальності.

Зміна прожиткового мінімуму

Прожитковий мінімум для українців буде переглянуто, бо він теж, за словами Гончарука, не відповідає реальній ситуації в країні.

“Прожитковий мінімум, який задекларований на папері, не відповідає реальності. Очевидно, що за ці гроші людина не може нормально, достойно прожити. Тому цей мінімум буде переглянутий. Людина повинна бути забезпечена прожитковим мінімумом”, – сказав прем’єр.

Як відомо, з 1 липня 2019 року встановлені нові розміри прожиткового мінімуму на одну особу у розрахунку на місяць у сумі 1936 гривень.

Зростання економіки на 40%

Основним завданням уряду, за словами Гончарука, на найближчі п’ять років є зростання економіки країни на 40%.

“Є основні цілі, що поставлені перед урядом на наступні п’ять років, намічено орієнтири. Найперше — це економічне зростання. Ми поставили собі за мету, щоб економіка України у наступні п’ять років зросла мінімум на 40%. Це дуже амбітна, але реалістична задача. У нас є для цього серйозна команда у Міністерстві економіки, яка вже почала над цим працювати”, – сказав він.

За словами прем’єра, це сприятиме, за його розрахунками, появі близько мільйона нових робочих місць.

Лібералізація ринку землі

“Лібералізація ринку землі. Ми наголошуємо, що ми змоделюємо її таким чином, щоб ніхто не втратив землю. Щоб люди стали багатші внаслідок цієї реформи, а не навпаки. Щоб вони не спекулювали, щоб не було рейдерства. Тому ми дуже ретельно і уважно підійдемо до її планування і вона буде запроваджена тоді, коли ми будемо до цього готові. А плануємо ми це зробити в середині наступного року”, – сказав Гончарук.

Зеленський доручив Кабміну до 1 жовтня подати в парламент законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення.

Заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні була запроваджена у 2001 році. З 2002 року, як тимчасовий захід з метою забезпечення нормативного врегулювання земельних відносин та створення інфраструктури ринку землі, почав діяти мораторій на продаж земель сільгосппризначення, після чого парламент неодноразово його продовжував. У грудні 2019 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2020 року.

Ремонт 24 тис км доріг, 5 аеропортів, 5 морпортів

Гончарук пообіцяв, що новий уряд дбатиме також про розвиток інфраструктури і зв’язку.

“Одним із основних завдань уряду України є розвиток інфраструктури та зв’язку. 24 тисячі кілометрів доріг в Україні треба привести до нормального стану, коли їх можна буде експлуатувати. Також 15 аеропортів, мінімум 5 морських портів, запустити внутрішні водні шляхи, покрити усю країну якісним швидкісним інтернетом. Це також обов’язково”, – заявив Гончарук.

Заборонити паперовий документообіг

Кабінет міністрів планує заборонити паперовий документообіг у державних органах влади з 1 жовтня.

“З 1 жовтня ми плануємо повністю відмовитися від паперового обігу. Ми плануємо заборонити використання і обмін між державними органами папірцями. Це дуже амбітна задача, яка стоїть перед міністром Кабінету міністрів (Дмитром Дубілетом — ред.)”, – сказав Гончарук.

Взяти інвесторів “на гачок”

Уряд до кінця місяця публічно представить програму і список великих національних проєктів, які мають зацікавити інвесторів та суспільство.

“Ми за останній місяць зібрали інформацію про національні проєкти, оскільки нам потрібні яскраві історії, які будуть показувати нову Україну. Нам треба показати і суспільству, і інвесторам, і світу, що Україна змінюється не на папері, а на справах”, – пояснив Гончарук.

Він зауважив, що частину проєктів уряд очікує отримати від суспільства.

Реалізувати “Державу у смартфоні” в 2020 році

Програма “Держава у смартфоні” має бути повністю реалізована у 2020 році.

“До кінця року ми плануємо зосередитися на інвентаризації країни, ми проаналізуємо всі державні реєстри, всі бази даних, всі наявні об’єкти, всі державні органи і так далі і тому подібне. Для того, щоб зрозуміти, що ми власне маємо, тому що сьогодні цифри нас дуже часто обманюють. Ми не можемо нормально порахувати бюджет на наступний рік. За результатами інвентаризації ми повністю підготуємо план з цифровізації країни. І 2020 рік стане роком тотальної цифровізації країни”, – зазначив Гончарук.

Зеленський доручив до 1 жовтня в рамках здійснення плану дерегуляції перевести надання дозвільних документів в електронну форму.

“Топ-30 найпопулярніших сервісів для громадян і бізнесу перевести в електронний вигляд. Термін – до 1 січня 2020 року”, – сказав він.

“Глибока” податкова реформа

Кабінет Міністрів навесні планує провести “глибоку” податкову реформу, яка почне діяти в 2021 році.

“Наша податкова система спроектована так, що сумлінний платник податків програє. Якщо ти чесно платиш податки, на цілому наборі ринків ти просто змушений оптимізувати. Це дуже неправильно. Ми плануємо глибоку реформу податкової системи навесні, тому що не можна змінювати податкову систему в другому півріччі”, – сказав він журналістам у Києві у п’ятницю.

Податкова реформа має набути чинності з 1 січня 2021 року, уточнив Гончарук.

Майно банкрутів – продати через ProZorro

Президент України Володимир Зеленський доручив прем’єр-міністру Олексію Гончаруку, міністру юстиції Денису Малюсьці та міністру економічного розвитку і сільського господарства Тимофію Милованову до 2020 року запровадити продаж майна в процедурі банкрутства через систему електронних торгів ProZorro.

“Зобов’язати запровадити продаж майна за процедурою банкрутства через систему електронних торгів ProZorro, а не через корупційні різні інші аукціони”, – сказав президент.

Побороти контрабанду

Гончарук висловив довіру новому голові Державної митної служби Максиму Нефьодову і вважає за можливе побороти контрабанду до кінця 2019 року.

“Контрабанда – це також історія, яку ми маємо перемогти цього року. Є Макс Нефьодов. Я йому дуже довіряю і вважаю, що він дуже сильний менеджер, чесна людина. І я дуже сподіваюся на те, що вже цього року контрабанда як системне явище піде в минуле”, – наголосив Гончарук на зустрічі з журналістами в Києві в п’ятницю.

Він зазначив, що для цього Україна має все необхідне – потрібно лише кілька місяців на налагодження роботи системи.

“Для цього є все – є СБУ, є Прикордонслужба з новим менеджером, є Макс Нефьодов на митниці. Йому потрібно пару місяців для того, щоб зробити систему керованою, тому що зараз це швидше “мозок без рук і ніг”, – зазначив прем’єр-міністр.

Водночас він наголосив, що побудова такої великої державної машини потребує часу, але вона у будь-якому разі має почати повноцінно функціонувати, і це має бути зроблено до кінця року.

“За різними оцінками, обсяг контрабанди оцінюється в мільярди доларів”, – зазначив Гончарук.

За його словами, перемога над контрабандою також дасть змогу залучити додаткові ресурси до бюджету, що допоможе уряду у виконанні завдання президента “подолати бідність”.

Читайте також:
У новому Міністерстві гуманітарної політики “забули” про відновлення нацпам’яті, – В’ятрович

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна