50-річчя Собору святої Софії УГКЦ в Римі відзначили разом із Порошенком. ВІДЕО

 

П’ятий президент України Петро Порошенко у неділю, 1 вересня, в Римі взяв участь у заходах з нагоди 50-річчя освячення греко-католицького собору Святої Софії.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

“Церква відіграє важливу роль для перемоги України. І справа не тільки в духовності. Це також – відбиття агресії “руского міра”, оскільки українська церква спирається на українське коріння, розвиває українську традицію і посилює нашу здатність опиратись ворожим впливам і пропаганді. Це також і церковна дипломатія, яка допомагає нашим союзникам краще зрозуміти Україну, розвінчати брехню, яку несе про нас Росія, і підтримати Україну. Тому сьогодні я разом з українськими вірянами УГКЦ тут, у Римі, на Архієрейській літургії з нагоди 50-ліття освячення Святої Софії у Римі”, – написав Порошенко в соцмережі.

Собор святої Софії — греко-католицький храм у Римі, споруджений наприкінці 1960-х за підтримки патріарха Йосифа (Сліпого). Він має статус базиліки від 1998 року і кардинальського храму.
Будуючи римський собор УГКЦ на зразок Святої Софії в Києві, патріарх Йосиф визначив для нього особливу місію – бути “знаком і символом знищених і збезчещених українських храмів Божих, між ними наших найважливіших свідків – соборів, свідків нашого прадідівського християнства, Святої Софії в Києві і Святого Юра у Львові!”
За півстоліття свого існування храм став ще одним важливим центром духовного, культурного та національного життя українського народу.

На честь 50-річчя з дня освячення храму була відслужена архиєрейська Божественна літургія, її очолив патріарх Святослав (Шевчук) у співслужінні єпископів Синоду УГКЦ.

“Історія цього храму – про незламність українців, наполегливу боротьбу за нашу ідентичність, нашу історію, за право бути українцем”, – заявив Петро Порошенко.

Він нагадав, що Йосип Сліпий, щойно звільнившись із сибірського заслання і приїхавши до Італії понад 50 років тому, дає старт двом дуже символічним проєктам: Українському католицькому університету і Собору святої Софії.

“Сучасний навчальний заклад і величний Собор були покликані боронити і розум, і душу українців.
Такі велети українського духу, як Йосип Сліпий, добре усвідомлювали необхідність і освіти, і духовного розвитку. Це добрий приклад для сучасної України”, – наголосив експрезидент.

Читайте також:
Польща й Чехія обрали Зе, Італія й Німеччина – П.: як проголосували українці за кордоном. ІНФОГРАФІКА

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна