Разумкова обрали головою Верховної Ради України

 

Новим головою Верховної Ради України став Дмитро Разумков, який головував на першому засіданні першої сесії Ради ІХ скликання.

Як повідомляє “Новинарня”, за це в четвер, 29 серпня, проголосували 382 нардепи під час першого пленарного засідання Верховної Ради України ІХ скликання. 

Очільник фракції “Слуга народу” Давид Арахамія запропонував Дмитра Разумкова як кандидата на посаду очільника голови Верховної Ради України.

Інших пропозицій із зали не надійшло – стартувало обговорення кандидатури.

Разумков, якому, як кандидату, надали слово, сказав, що рівень довіри до Ради попереднього скликання був “катастрофічним”. 

“Тепер ми маємо наймолодшу ВР, оновлену на 80%. Саме на ІХ скликання покладено місію відновити довіру до державних інституцій. Маємо три магістральні напрямки докорінних змін. Це реформа інститутів влади, очищення влади від корупційних практик та бюрократії, запуск механізмів стрімкого економічного зростання”, – звернувся до нової Ради потенційний спікер. 

Разумков пообіцяв зняти недоторканність “з нас із вами” та ухвалити “європейську процедуру імпічменту”, повернути відповідальність за незаконне збагачення. А також зробити суд чесним, а суддів – “слугами правосуддя”. У 2020 році анонсував “стрімке зростання економіки до 5-7%”.

“Символічно, що Рада стартує в День пам’яті захисників України. Кожен раз Рада, кожен з нардепів, натискаючи кнопки на пульті має пам’ятати, що за цим його рішенням стоять багато людей та доль, які віддали життя за наше з вами майбутнє. А в кого буде бажання повернутися до корупції – хай 29-го йдуть на площу та дивляться в очі матерям”, – сказав Разумков. 

Артур Герасимов (“ЄС”) запитав у Разумкова мотивацію призначення щодо Нестора Шуфрича на посаду очільника комітету з питань свободи слова та чи можна внести зміни у постанову підготовчої депутатської групи щодо такої кандидатури. Разумков відповів, що ні.

Реплікою скористався й сам Шуфрич.

“Я би зараз відповів, але думаю, що нашої спільною відповіддю буде створення слідчої комісії для розслідування злочинів попередньої влади на чолі з попереднім президентом. Право мовлення Прямого каналу та інших мовників буде пріоритетом нашого комітету, як і захист прав всіх журналістів”, – сказав Шуфрич та додав, що з Медведчуком дружить 21 рік та пишається цим.

Ірина Геращенко (“ЄС”) запитала Разумкова, чи буде вимикати мікрофон всім, хто не буде говорити державною мовою. 

“Ми зможемо знайти порозуміння, аби рухатися в межах закону “Про регламент Верховної Ради України”. 

Шуфрич запитав Разумкова щодо його ставлення до зняття недоторканності з президента України. 

“Вважаю, що недоторканність треба знімати з усіх – всі мають бути рівними перед законом”

За Разумкова проголосували 382 депутати, проти – 26.

Дмитро Разумков став головою ВР у віці 35 років і 10 місяців. Таким чином, наймолодшим спікером в історії України залишився Арсеній Яценюк, котрий очолив ВР 33-річним.

Із відкритих джерел про Разумкова відомо, що працював у сфері політичного консультування, політтехнології та виборів з 2006 року. У партнерстві з Василем Моканом та Неллі Яковлєвою керував “Ukrainian Politconsulting Group”.

У 2006-2010 роках був членом “Партії регіонів”. Вийшов з партії, коли Віктор Янукович переміг на президентських виборах 2010 року. У 2010-2014 роках працював з Сергієм Тігіпком, з яким знався ще батько Дмитра ще з часів роботи у Дніпропетровському комсомолі і якого запропонував на посаду віце-прем’єра в уряд Павла Лазаренка.

Керував власною консалтинговою компанією Ukrainian Consulting Group.

У президентській компанії 2019 року працював речником виборчого штабу кандидата Зеленського. Стверджував, що працював на волонтерських засадах і не мав домовленостей щодо посади, місця, або перспектив.

Разумков очолив партію “Слуга народу” після призначення її колишнього голови Івана Баканова 22 травня 2019 року заступником голови СБУ, начальником Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ. Очолив виборчий список партії “Слуга народу” на парламентських виборах 2019 року.

Дмитро Разумков є старшим сином покійного першого помічника 2-го президента України Леоніда Кучми Олександра Разумкова. Коли народився Дмитро, батько працював у Дніпропетровському обласному комітеті ЛКСМУ та у ідеологічному відділу ЦК ЛКСМУ.

Мати Дмитра Разумкова — Наталія Кудря, акторка, народна артистка України.

Спікер Ради одружений. Виховує двох дітей.

Засідання триває, голосуватимуть за заступників голови Ради.

Як інформувала “Новинарня“, Зеленський вніс до Ради законопроєкт про імпічмент.

Читайте також:
Рада поділилася на фракції й групи. “СН” має права коаліції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна