“Новини з Сен-Тропе вбили надію на очищення Мін’юсту”. Хто такий Довбенко, на весілля якого літав Богдан

 

Аліса Юрченко
журналіст, редактор, ведуча програми “Наші гроші з Денисом Бігусом” (Bihus.Info)

(FB)

Гаразд, давайте ще пряміше. Про те, до кого на весілля метнувся глава офісу Зеленського (25 серпня “Наші гроші…” видали сюжет про те, що голова ОП Андрій Богдан та київський забудовник, “куратор від Зеленського” Андрій Вавриш провели три дні у Франції на весіллі “смотрящого за Мін’юстом””Андрія Довбенка, зокрема бути там і на День Незалежності – “Н”).

Епізод 1

Кілька років тому співробітник Мін’юсту розповів таку історію. У 2015-му в рамках реорганізації їх вивели за штат, а потім заново проводили співбесіди. Співбесіди, окрім офіційної частини, включали й ту, для якої є місце в Кримінальному кодексі. Розповів, що його покликали в ресторан, де за столиком сидів один із вищих співробітників міністерства й такий собі юрист Довбенко. Вищий співробітник запропонував оформити пошукача з такою умовою: він має віддавати нагору відсоток від усього заробленого.

На ремарку, що той нічого, крім зарплати, не заробляє, надійшла відповідь: або заробляй, або віддавай з зарплати.

Довбенко, за словами мого співрозмовника, на тій зустрічі був присутній у ролі таємничого мовчазного свідка. Ну, не міністру ж скріплювати подібні домовленості?

Допускаю, що це все могло моєму співрозмовнику просто наснитися. Однак зафіксую тут для історії його розповідь – в контексті поїздки Богдана до Довбенка [в Сен-Тропе] таке варто запам’ятати, навіть якщо прямі докази складно зібрати.

Епізод 2

До речі, про міністра. Якось я тричі за пів року запитувала Павла Петренка, чи знає він, хто такий Довбенко. Ось таке нейтральне питання. І на це нейтральне питання міністр відчайдушно брехав. Говорив, що не знає такої людини. Тричі. І, що найдивніше, при цьому навіть не цікавився, так а хто ж такий цей Довбенко, про якого я так наполегливо запитую.

Як виявилося, ще в 2015-му міністр настільки добре його знав, що на зустрічі з десятком свідків пропонував зробити Довбенка главою виконавчої служби. І я знайшла цих свідків. І вони підтвердили.

Тоді навіщо брехати, що “незнайомі”? Думаю, це така захисна реакція, коли дуже глибоко присвячений у те, чим займається твій напарник.

Епізод 3

Після 2015 року Міністерство юстиції наповнилося кадрами Довбенка та його друзів. Будь-яка розмова з нотаріусами, реєстраторами, судовими виконавцями і постраждалими від рейдерства відтоді впирається в це прізвище.

“Скажіть, ви зверталися в антирейдерську комісію?” – запитувала я постраждалих. – “Так. Але там не призначають скаргу до розгляду. Я консультувався у знайомих, кажуть, за певну суму можна домогтися, що призначать засідання. Але я не знаю, чи є сенс. Якщо та сторона “порішала” через Довбенка, то ні”.

“Мене позбавила права працювати приватним виконавцем дисциплінарна комісія Мін’юсту після того, як я зробив свою роботу і виконав судове рішення”. – “І що ж за рішення ви виконали?” – “Списав борг з клієнта Довбенка”.

“Знайомі реєстратори говорять, що їм пропонують платити щомісяця певну суму нагору, періодично виконувати зовнішні забаганки, щоб не відключили від реєстру, а в чатах із вказівками, що робити, присутній якийсь АН”.

Андрій Довбенко і Ганна Огренчук на весіллі в Сен-Тропе

Тому історія про поїздку глави офісу президента до Андрія Миколайовича Довбенка – це не про особисте життя. І навіть не про прогул чиновником Дня Незалежності. Це історія про легітимізацію того, що відбувалося у сфері Мін’юсту в минулі роки.

Легітимізації системи “зароби-здай наверх”. Системи, де все на повідку, і дії чиновників невидимо підпорядковані переважно інтересам клієнтів однієї юридичної компанії.

Поїздка Богдана до Довбенка – це перекреслені фрази Зеленського і його офісу про боротьбу з рейдерством, чорними реєстраторами та дірками в реєстрах.

До речі, пам’ятаєте той дурний жарт із заявою Богдана про звільнення без дати? Знаєте, де до цього я зіткнулася з такими заявами? Ага, в Мін’юсті. Я навіть аудіозапис публікувала, як у співробітників відбирали такі заяви зі словами: “Це воля міністра”. У тих співробітників, яких перед цим проспівбесідували в дусі “поділися або підеш”.

Не знаю, звідки саме в офісі Зеленського такі порядки, але вони точно родом з минулого, де мав місце шантаж і тиск.

Вчора був день жалоби у адвокатів, нотаріусів, реєстраторів і всіх, хто стикається з Мін’юстом. Новини з Сен-Тропе вбивають надію на те, що всі ключові гравці нової команди хочуть змінити систему, в якій “Міністерство справедливості” здано в оренду.

Читайте також:
“Хочу в Сен-Тропе, хочу в Піски”:
Богдан підтвердив поїздку на французький курорт до “смотрящого за Мін’юстом”

Як інформувала “Новинарня“, наречена Андрія Довбенка – Ганна Огренчук – перед їхнім весіллям за протекцією Андрія Богдана указом президента Володимира Зеленського була призначена до складу комісії з питань правової реформи.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна