У Дніпрі п’ять добровольців через суд довели свою участь у бойових діях на Донбасі

 

У Дніпрі п’ять бійців-добровольців через суд довели факт участі в бойових діях на Донбасі й отримали посвідчення УБД.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в понеділок, 19 серпня, повідомив юрист «Правозахисної групи «Січ» Володимир Плетенко, який представляв інтереси вояків, передає “Радіо Свобода”.

За його даними, колишні бійці Олександр Писаревський, Ігор Куликовський, Юрій Смола, Андрій Бук та Вадим Ткаліч довели в судах першої інстанції факт своєї участі в бойових діях упродовж 2014-2015 років у складі групи «Сармат» підрозділу «Січ» добровольчого українського корпусу «Правий сектор» та полку «Дніпро-1».

Як зазначив Володимир Плетенко, після рішень судів Комісія з питань призначення УБД при МВС надала бійцям відповідні посвідчення.

Правозахисник каже, що законодавець досі належним чином не урегулював питання щодо статусу добровольців і бійці були готові дійти аж до Європейського суду з прав людини.

«Ми діяли за алгоритмом, який я розробив і який є на сайті Української Гельсінської групи. Необхідно було подати заяви до всіх відомчих комісій, які відповідають за присвоєння статусу учасника бойових дій, і до однієї невідомчої. У цих комісіях добровольцях зазвичай відмовляють. Потім треба було зібрати всі докази участі в бойових діях – довідки з добровольчих підрозділів, покази свідків, фото, відео тощо – і звертись до суду, аби визнати факт участі в бойових діях», – пояснив Володимир Плетенко.

За його словами, проблему вдалося вирішити швидше, ніж думали.

«У випадку з цією п’ятіркою ми вирішили проблему швидше, ніж думали. Ми думали, що доведеться дійти аж до Європейського суду з прав людини. Але в цьому випадку з рішеннями судів ми повторно звернулись до відомчої комісії МВС і бійці отримали посвідчення. Але треба розуміти, що якщо бійці якось залучались до участі в АТО силовими структурами, діяли в зоні АТО з дозволу МВС чи Міноборони, то довести їхню участь в бойових діях легше», – сказав Плетенко.

Як інформувала “Новинарня“, Зеленський пообіцяв закон про УБД для військовополонених моряків від нового складу Ради.

Читайте також:
У Збройних силах – майже чверть жінок, понад 7 тисяч – УБД. СТАТИСТИКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна