Макрон зустрівся з Путіним. Анонсує “реальну можливість” миру в Україні

 

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що саміт нормандської четвірки може відбутися в найближчі тижні. Французький лідер заявив про потребу у врегулюванні “української кризи”, але й назвав Росію напередодні переговорів з Путіним “європейською державою”.

Як повідомляє “Новинарня“, про це він заявив у понеділок, 19 серпня, під час зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним, передає AFP.

Виступаючи після привітання Путіна в літній резиденції на півдні Франції, Макрон висловив сподівання, що під час переговорів з президентом Росії вдасться досягти домовленості про проведення саміту в нормандському форматі для врегулювання ситуації на Донбасі.

Французький лідер також вказав на «реальну можливість» для встановлення миру в Україні.

Разом з тим, Париж, за словами Макрона, схвалює повернення Росії до Ради Європи, пише “Інтерфакс-Україна”.

“Я знаю, що Росія – це європейська країна, і тому у неї є своє місце в європейській архітектурі. Ось чому ми схвалюємо повернення Росії до Ради Європи, і ми дуже раді, що було знайдено це компромісне рішення”, – сказав він на пресконференції перед початком переговорів із президентом Росії Володимиром Путіним.

Водночас Макрон заявив, що має намір обговорити з російським лідером можливість підготовки саміту в “нормандському форматі” з врегулювання ситуації на Донбасі.

“Звичайно, поговоримо про Україну. Ми уточнимо ті позиції, які займають наші країни, і (поговоримо) про заяви, які недавно зробив президент Зеленський. Я знаю, що президент Путін також поспілкувався з президентом Зеленським. І ми обговоримо разом цю ситуацію і, можливо, підготуємо майбутні зустрічі між нами спільно з канцлером Меркель і з президентом Зеленським у “нормандському форматі”, – сказав Макрон.

Іще один підсумок зустрічі: можливість повернення до формату G8 і “реанімації” відносин між Росією та ЄС залежить від прогресу у врегулюванні “української кризи”, повідомляє “Європейська правда”.

“Повернення до “вісімки”, як і повернення до позитивних відносин між Росією та ЄС, лежать через розв’язання конфлікту у Європі… Залежить від української кризи, її врегулювання”, – сказав Макрон.

Президент Франції зазначив, що Зеленський зробив низку “хоробрих кроків” щодо врегулювання на сході України після свого обрання президентом. Він також уточнив, що не хоче, щоб саміт лідерів пройшов як “зустріч заради зустрічі”.

Як інформувала “Новинарня“, 7 серпня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Франції Еммануелем Макроном, під час якої поінформував його про загибель чотирьох українських військовослужбовців на Донбасі. Макрон пообіцяв Зеленському посприяти його зустрічі з Путіним.

Читайте також:
Путін їде до Макрона: говоритимуть про Донбас

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна