Рябошапка пообіцяв ратифікацію Римського статуту в Україні

 

Заступник голови офісу президента Руслан Рябошапка на засіданні групи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової реформи заявив про намір “нарешті ратифікувати” Римський статут міжнародного кримінального суду.

Про це у п’ятницю, 16 серпня, повідомляє “Українська правда”.

“Один з пріоритетів – нарешті ратифікувати Римський статут міжнародного кримінального суду, підписаний майже 20 років тому”, – зазначив Рябошапка.

Також на засіданні йшлося про напрацювання правових підстав для повернення окупованих територій Донбасу та Криму.

Рябошапка пообіцяв підготувати концепцію перехідного правосуддя та імплементувати норми і принципи міжнародного гуманітарного і кримінального права.

Як відомо, ратифікація Римського статуту міжнародного кримінального суду є частиною Угоди про асоціацію з ЄС. Це міжнародне зобов’язання.

Злочини, скоєні на території України у зв’язку з війною, є юрисдикцією МКС. Ратифікація також гарантує неможливість уникнення покарання за міжнародні злочини.

Приєднання України до МКС стимулюватиме роботу правоохоронної та судової систем. Суд може розпочати провадження, коли національна правоохоронна система не може чи не хоче самостійно розслідувати найтяжчі злочини.

МКС називають своєрідним”Гаазьким судом”, який може притягнути до відповідальності будь-яких високопосадовців.

Читайте також:
Бо буде пізно. ЄС закликає Україну ратифікувати Римський статут 2019 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна