Зеленський на гвинтокрилі пролетів над бурштиновою копальнею: почав відставки

 

Під час робочого візиту в Житомирську область президент Володимир Зеленський на гвинтокрилі пролетів над бурштиновими копальнями та вирубаними плантаціями лісу, а після побаченого на нараді почав кадрові “чистки” та заявив, що всі причетні будуть покарані.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в понеділок, 12 серпня, інформує офіційний сайт глави держави.

“Ми з гвинтокрила побачили, що у вас відбувається і з вирубкою лісу, і з бурштином. Знаємо всі прізвища, хто стоїть за розкраданням державних надр. Ми обов’язково займемося цим питанням. Думаю, що ці люди далеко не поїдуть з нашої країни. Ми розуміємо, що люди полюють на бурштин, що це справжня війна кримінальних авторитетів, які прикривалися і поліцією, і СБУ, і прокуратурою, з державою”, – сказав Зеленський.

Глава держави навів навіть цифри та сказав, що, “за його інформацією”, обсяг чорного ринку бурштину експерти оцінюють у 500 млн доларів на рік, а загальний масштаб втрат держави – десятки мільярдів гривень.

Фото: пресслужба ОП

Зеленський ще раз повторив, що в ОП “знають всі прізвища”: і кримінальних авторитетів, і кришувальників з органів та анонсував кадрові чистки для трьох областей, які найбільше потерпають від “бурштинової лихоманки”: Волинь, Житомирщина та Рівненська область.

За інформацією офіційного сайту, Зеленський вимагає звільнення керівників районних відділів поліції та обласних управлінь СБУ у згаданих областях через можливу причетність до незаконного видобутку бурштину.

“Звернувся до голови Національної поліції Сергія Князєва з вимогою звільнити з посад керівників поліції у Рокитнівському, Дубровицькому, Володимирецькому, Зарічненському і Сарненському районах Рівненської області, Олевському та Овруцькому районах Житомирської області і Ратнівському та Любешівському районах Волинської області”, – інформують у пресслужбі ОП.

Як аргумент, наводять лаконічну та дещо популістську цитату президента: “Вони не допомагають нашій державі”.

Сьогодні ж Зеленський заговорив про відставку двох людей: начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрія Курінського та керівника  головного управління Національної поліції Житомирщини. Оскільки вони, за словами президента, “не можуть впоратися з проблемою незаконного видобутку бурштину”. Головний лісник Житомирщини, до слова, на посаді – 5 років.

“Саме п’ять років розграбувань. Якщо ви не потрібні державі, можете піти пошукати іншу роботу? Ви можете самі звільнитися?”, – цитують житомирські розбірки президента на його офіційному сайті.

Заступник керівника офісу президента Руслан Рябошапка сказав, що камінь спотикання – у законодавстві та потребі вносити до нього зміни, аби посилити відповідальність за бурштин.

“Це нагадує бюрократичний театр – у нас не вистачає повноважень, законодавство не таке… Кримінальні авторитети контролюють величезний сектор державної економіки й суспільного життя. Може, просто треба змінити людей, які можуть реалізувати повноваження, які у них є? За сьогоднішнім Кримінальним кодексом можна посадити до в’язниці кого завгодно. Ми бачимо, як саджають законослухняних громадян, зокрема фермерів, і не бачимо, як саджають кримінальних авторитетів, котрі “кришують” видобуток бурштину”, – сказав Рябошапка, втім, не назвав конкретні зміни до законів та нормативно-правових актів, які потребують змін.

А заступник керівника офісу президента Олексій Гончарук прямим текстом сказав, що у районах, де відбувається незаконний видобуток бурштину, представники правоохоронних органів, СБУ та прокуратури працювали спільно з криміналітетом. Що, в принципі, не є таємницею.

Характерно, що “закиди” в бік СБУ слухав і т.в.о. голови спецслужби Іван Баканов, присутній на нараді.

Нарада в Житомирській області. Іван Баканов – другий справа. Фото: пресслужба ОП

Сумарно під час нинішнього візиту на Житомирщину, президентська делегація заявила, що всі особи, причетні до незаконного видобутку бурштину в Україні, будуть покарані, і жодні «схеми» не допоможуть уникнути відповідальності.

Як інформувала “Новинарня“, президент призначив нового очільника Житомирської ОДА.

Читайте також:
До Зеленського їде прем’єр Ізраїлю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.