Україна не має жодної заборгованості перед СНД, — МЗС

 

Публікація російських ЗМІ про нібито “заборгованість” України перед СНД та відсутність “офіційного повідомлення” про вихід нашої держави з цієї організації є відвертою маніпуляцією.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Василь Боднар, передає ” Укрінформ”.

“Кремль не полишає спроб у будь-який спосіб повернути Україну під свій контроль, зокрема через СНД. Україна ніколи не була членом цієї Співдружності, адже не підписала Статут СНД. Ми були державою-засновником та учасником Співдружності, і свого часу це мало сенс, але вже шостий рік поспіль Україна не підписує жодного документа, який приймається органами СНД”, — зазначив Боднар.

Він поінформував, що з 2014 року Україна припинила сплату внесків до бюджету Співдружності і з того часу не підписувала щорічних рішень про Єдиний бюджет органів Співдружності, тобто не брала на себе зобов’язань зі сплати цих внесків.

“Тому жодної “заборгованості” не може існувати в принципі”, — акцентував заступник міністра.

Боднар додав, що Україна також максимально знизила рівень представленості у засіданнях вищих органів СНД – у деяких заходах брали участь лише керівники закордонних дипломатичних установ виключно задля захисту національних інтересів нашої держави.

“Тому Виконком СНД не витрачав кошти на забезпечення роботи української сторони у відповідних засіданнях”, — зауважив дипломат.

Також МЗС відкликало трьох представників України, які працювали на посадах у структурах Співдружності за квотою нашої держави, а в серпні 2018 року було ліквідовано Постпредство України при Координаційних інститутах СНД, нагадав Боднар.

“Ми проводимо масштабну інвентаризацію договорів, укладених Україною в рамках СНД. А це близько 240 документів. Вже припинено дію 15 угод, які не відповідають нашим національним інтересам, триває робота щодо припинення дії ще більше 70 угод. Але все, що відповідає нашим інтересам, залишатиметься чинним”, — підкреслив заступник міністра.

Така жорстка позиція України є абсолютно адекватною реакцією на неспроможність СНД хоч якось реагувати на агресію РФ проти України, незважаючи на те, що такі дії російської сторони грубо порушили засади, на яких свого часу створювалася Співдружність.

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ Росії заявило, що заборгованість України перед СНД перевищила 300 млн рублів (близько 4,6 млн доларів), а також що Україна не подавала офіційних повідомлень про вихід із Співдружності і галузевих рад.

Чтайте також:

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна