Вчинок курсанта: як катапультувався Олексій Биченко, відвівши літак від села

 

Під час виконання практичних польотів курсантів Харківського національного університету Повітряних сил імені Кожедуба 2 липня 2019 року в Харківській області впав навчально-тренувальний літак L-39. Курсант, який виконував навчальний політ встиг катапультуватися.

Як з’ясували журналісти, то був 26-річний третьокурсник Олексій Биченко. Це був його вісімнадцятий самостійний політ, а під час падіння літака йому вдалося відвести борт від житлових районів.

Олексій пригадує, що причиною падіння борту стала відмова двигуна. Літак летів на швидкості близько 450 км/год.

“Завдання було відносно просте — відпрацювати вихід у певний час на певну точку, в майбутньому це буде не точка, а ціль. Я спокійно долетів до найдальшої точки від аеродрому, пройшов її, розвернувся і почалось… Панель управління заблимала червоним, світлосигналізатори не заспокоювались, оберти впали, звук потух… Думати було нічого: відмова двигуна. Скажу чесно: взяв себе в руки не одразу. Кілька секунд знадобились на боротьбу із собою. Зате за ці секунди я вже продумав кілька варіантів розвитку подій і чітко вирішив, як буду діяти”, – пригадує він.

Доповів керівнику польотів, спробував запустити двигун.

“Мінімальна висота, що для цього потрібна, — півтори тисячі метрів, тож багато спроб у мене не було. Перший запуск виявився невдалим: падали оберти назад, запуск не відбувся… Під час другої спроби ситуація повторилась, потім знову… Ризикувати далі сенсу не було, адже висота знижувалась… Тож почав відвертати падаючий літак від населених пунктів. Ліворуч примітив поле і маневрував до нього… Звісно, значно безпечніше для свого здоров’я мені було б катапультуватись із висоти 1500 метрів… Але як би я міг потім жити із цим, знаючи, що подбав про себе, зате літак після мого приземлення «знайшов» якийсь будинок чи ще гірше дитсадок?” – міркує пілот.

Катапультувався із критичної висоти – 400 метрів.

“Радіообмін слухали всі. У кімнату збіглись і курсанти, й інструктори… Після моїх слів: «Катапультуюсь!» пройшло близько п’яти хвилин. І для мене, і для колег ці хвилини були вічністю… Поки приземлився, поки встав, поки перевірив чи руки-ноги цілі… Я бачив момент, коли літак зіткнувся із землею й спалахнув… Я був близько, навіть потік гарячого повітря на собі відчув. Літак впав між двома селами, якраз на ту частину поля, де вже скосили пшеницю. На щастя, ні фермерів, ні техніки на ній не було… Я навіть трішки спростив роботу селянам, бо скошене поле і так мали спалювати. Почали дзвонити курсанти з інших курсів: «Льоха, що правда? У вас хтось стрибнув? А хто?» Кажу: «Не заважай, якраз купол збираю…”, – скромно пригадує третьокурсник.

Після приземлення, каже, одразу позривав всі розпізнавальні знаки – “до кордону було зовсім близько”. Потім приїхали швидка, пожежники, поліція, поміряли артеріальний тиск: 120 \ 70.

“Чомусь ніяких філософських думок на тему життя, дітей і вічності взагалі не було… Нас навчили, що, закриваючи кришку ліхтаря, ми закриваємо кришку труни, і головне — її відчинити. Я її не відчинив, а скинув у повітрі”, – резюмує курсант.

Олексій Биченко. Фото: Армія.Інформ

Як інформувала “Новинарня“,  2 липня 2019 року поблизу селища Старовірівка Куп’янського району на Харківщині під час виконання практичних польотів курсантів Харківського національного університету Повітряних сил імені Кожедуба впав навчально-тренувальний літак L-39.

Цей L-39 зі складу 203-ї навчальної авіаційної бригади проходив капітальний ремонт Державному підприємстві “Чугуївський авіаційний ремонтний завод” та в березні 2014-го року був переданий до частини.

Читайте також:
Українські льотчики показали ефектне відео застосування штурмової авіації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна