Масові затримання мітингувальників у Москві: ЄС видав заяву

 

Масові затримання і непропорційне застосування сили щодо мітингувальників у Москві підривають основні права на свободу поглядів і зібрань, які закріплені в конституції Російської Федерації.

Про це йдеться в заяві офіційного речника Євросоюзу Майї Косьянчич, оприлюдненій після затримання учасників акції протесту, що відбулася в Москві 27 липня.

“Більше тисячі мирних демонстрантів, у тому числі відомі діячі опозиції та журналісти, були затримані в Москві… Ці основні права закріплені в російській конституції, і ми очікуємо, що вони будуть захищені. Затримання пішли за серіями арештів і поліцейських рейдів проти опозиційних політиків, що теж викликає занепокоєння”, – заявила Косьянчич.

“Ми очікуємо, що влада РФ поважатиме зобов’язання Росії в рамках ОБСЄ та інші міжнародні зобов’язання під час проведення майбутніх місцевих виборів”, – зазначила офіційний представник ЄС.

Як відомо, в Москві відбуваються акції протесту проти відмови в реєстрації опозиційних кандидатів на виборах до міської ради. У суботу, 27 липня, відбулася масова акція “Допускай”, скликана незалежними кандидатами до Мосміськдуми.

Влада Москви заявила про “провокації і загрозу безпеці” на мітингу біля мерії. До місця проведення мітингу були стягнуті сили Росгвардії та спецпризначенці ОМОНу. Учасників акції затримували після жорсткої “зачистки”. За даними “ОВС-Інфо”, загалом було затримано 1373 осіб. Десятки людей були побиті.
Зокрема, стало відомо про затримання незалежних кандидатів – Івана Жданова, Дмитра Гудкова, Юлії Галяміної, Іллі Яшина, Любові Соболь. Цьому передували обшуки у їхніх штабах та помешканнях.

Читайте також:
У Москві затримали опозиційного політика Навального

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна