У РФ із книги історика Харарі вилучили згадки про Путіна і анексію Криму

 

У Росії з книги відомого ізраїльського історика та філософа Юваля Ноя Харарі “21 урок для ХХІ століття” прибрали слова з критикою президента РФ Володимира Путіна і згадку про окупацію Криму. Текст декількох абзаців був виправлений таким чином, що їхній сенс став майже протилежним – замість критики дій російської влади їй надали позитивну оцінку.

Сам автор погодився на такі зміни.

Як інформує російський сайт “Медуза”, в РФ наприкінці червня у видавництві “Синдбад” надрукували книгу “21 урок для ХХІ століття”. У ній йдеться про проблеми, з якими стикається сучасне суспільство. Минулоріч ця книга вийшла друком у США, Канаді і низці європейських країн.

Після того, як твір Харарі надрукували в Росії, читачі звернули увагу на розбіжності між англомовною та російськомовною версіями книги – насамперед, в розділі “Постправда”.

16 липня користувач “Живого журналу” із псевдо de_leser зауважив, що в англійській версії як приклад фейкових новин автор наводить заяви Володимира Путіна про ситуацію в Криму 2014 року. З російської версії ім’я Путіна і згадка Криму зникли, а прикладом фейкових новин стали виступи Дональда Трампа. 20 липня на це звернув увагу в Facebook також український користувач Андрій Черніков.

У версії, яку надрукував “Синдбад”, розділ “Постправда” починається з думок про те, що людей переконують, мовляв,

сучасне життя сповнене брехні і вигадок.

Далі йдеться про те, що президент США Дональд Трамп після інавгурації зробив понад 6 тисяч неправдивих публічних заяв, але водночас він та його прихильники називають брехунами представників ЗМІ та звинувачують їх у поширенні “фейкових новин”.

Англійська версія “Постправди” збігається з російськомовною тільки у першому реченні – “Сьогодні нам постійно твердять, що ми живемо в нову страшну епоху “постправди”, оточені брехнею і вигадкою”. Далі як приклад фейкових новин Харарі наводить геть іншу історію – про те, як Володимир Путін публічно заперечував присутність в Криму російських військових в лютому 2014 року.

“Російський уряд і президент Путін особисто неодноразово заперечували, що це були російські війська, і описували їх як спонтанно створені “групи самооборони”, які могли купити обмундирування в місцевих магазинах. Коли вони виступали з цим доволі безглуздими заявами, Путін і його помічники прекрасно знали, що брешуть“, – написав Харарі в англійській версії своєї праці. Фрагменти цього підрозділу наводили видання OPEN Magazine і The Guardian.

“Медуза” також порівняла англомовну версію розділу “Постправда” з виданнями “21 уроку для ХХІ століття” німецькою та французькою мовами, а також івритом. Всі вони майже дослівно збігаються один з одним.

Також український блогер Андрій Черніков знайшов ще один відредагований в російському виданні фрагмент книги “21 урок…” У розділі №11 із назвою “Війна” в підрозділі “Погляд з Кремля” окупація Криму Росією названа “єдиним успішним вторгненням XXI століття, яке вчинила велика держава”. Харарі тут пише, що сама Росія “не вважає анексію Криму вторгненням в чужу країну”, і зазначає, що російські війська “практично не зустріли опору ні з боку місцевого населення, ні з боку української армії”.

В українській, англійській, німецькій та французькій версіях немає ремарки про те, що Росія не вважає анексію Криму вторгненням в чужу країну. Зате там йдеться про те, що Росія “поселила страх в душах сусідів”. А успіх “завоювання” пояснюється збігом обставин – ні місцеве населення, ні українська армія не чинили опору, а інші країни світу не втручалися в те, що відбувається.

Як повідомив каналу RTVI після розголосу сам Ювал Ной Харарі, він дозволив змінити зміст книги, “щоби не відштовхувати деяких читачів або уникнути цензури”.

“Моє головне завдання – зробити так, щоби присутні в цій книзі ідеї про загрозу диктатури, екстремізму і нетерпимості досягли широкої і різноманітної аудиторії. Це стосується, зокрема, аудиторії, яка живе в недемократичних режимах”, – сказав письменник.

Як писала “Новинарня“, нещодавно російська генпрокуратура вперше використовувала закон про неповагу до влади, щоби видалити з новинних сайтів матеріали з картинкою “Путін пі**р”.

Читайте також:
У Росії вирішили блокувати “фейкові” новини в інтернеті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна