Голова ДБР публічно зізнався, що законних підстав переслідувати волонтерів ЗСУ не було, – Бірюков

 

У понеділок, 15 липня, директор Державного бюро розслідувань Роман Труба заявив активістам партії “Європейська солідарність” про відсутність претензій до якості бронежилетів, які надходили до українського війська з 2014 року по березень 2019 року.

Також директор ДБР підтвердив голослівність своїх заяв про невідповідну якість бронежилетів та нанесену матеріальну шкоду державі. Про це відомий волонтер, кандидат в народні депутати від партії “Європейська Солідарність” Юрій Бірюков заявив після зустрічі активістів “ЄС” із директором ДБР, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Щойно Труба на відеокамеру заявив наступне: претензій щодо бронежилетів минулих років виписку немає. Вся метушня через партію (бронежилетів, – “Н”), яка почала надходити на склади з квітня. Важливо, що експертизу по цій партії не проводили взагалі! Були якісь “слідчі дії” по тестуванню, які проводив незрозуміло хто і незрозуміло де. Тому в мене постає питання: на якій підставі він (Роман Труба, – “Н”) на всю країну 26 червня заявив про те, що три з п’яти бронежилетів браковані та про завдану шкоду на 100 млн грн?!», – заявив Юрій Бірюков.

Як повідомляла “Новинарня“, 26 червня Держбюро розслідувань оголосило про проведення чотьох десятків обшуків у справі за фактом закупівлі для потреб Міністерства оборони непридатного майна за завищеними цінами.
Як розповів на брифінгу директор ДБР Роман Труба, виявили і вилучили 11 тисяч бронежилетів та документацію, яка була укладена для постачання бронежилетів та іншого майна.
Труба розповів, що слідчі відомства протягом двох місяців розслідують кримінальну справу за фактом закупівлі непридатного до використання речового майна для Збройних сил — бронежилетів, наметів, одягу — за завищеними цінами.
“За нашою інформацією, три з п’яти бронежилетів прострілюються. Закуплено 100 тисяч комплектів військової форми за завищеними цінами. Лише вартість одного елементу одягу завищена на суму близько 10 млн грн. Було закуплено намети, які непридатні для використання, і перелік таких незадовільних речей, закуплених для ЗСУ, досить великий”, – заявив Труба.
За версією слідства, до злочинної групи, яка організувала закупівлю непридатного речового майна для потреб ЗСУ, зокрема бронежилети “Темп”, входять один з керівників Міністерства оборони, а також керівництво департаментів та управлінь цього відомства, що нібито “діяли у групі з іншими службовцями приватного сектору, а також дослідницьких закладів”.
За попереднім висновком ДБР, ці дії завдали шкоди державі на суму біля 100 мілн грн та поставили під загрозу здоров’я та життя військовослужбовців.

Екс-заступник глави адміністрації президента Януковича, близький до олігарха Ігоря Коломойського юрист Андрій Портнов заявив, нібито він є одним з ініціаторів даних обшуків, здійснених ДБР у військових.

Партія “Європейська солідарність” розцінює дії ДБР “як спробу дискредитації колишнього і нинішнього командування однієї з найкращих частин Збройних сил України та намаганням послаблення її боєздатності”.

“Євросолідарність” вважає, що “реваншисти уже не приховують: вони мають безпосередній вплив на нову владу та контролюють правоохоронні органи”.
“Крім того, оскільки колишній командир 95-ї бригади Герой України Михайло Забродський, як і Юрій Бірюков, входить до передвиборчого списку партії, ми розцінюємо сьогоднішні обшуки також як демонстраційно-показовий тиск на “Європейську солідарність”, – заявили в партії Порошенка.

Читайте також:
ДБР розслідує вісім проваджень щодо Порошенка, – Труба

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна