Елладська церква невдовзі першою визнає ПЦУ, – Вселенський патріарх

 

Елладська (Грецька) православна церква найближчим часом визнає автокефальну Православну церкву України та вступить з нею у церковне спілкування.

Про це Вселенський патріарх Варфоломій повідомив в інтерв’ю “ТСН.Тиждень“.

“В останні кілька місяців ми спостерігаємо за ситуацією, яка відбувається в Україні. І, можливо, рішення про визнання Православної церкви України було би фактом, якби, звичайно, не було політичного тиску з різних країн на наших сестер – помісних православних церков. Ми сподіваємося, що найближчим часом це буде вже позаду.  Ми молимось і сподіваємося, що всі помісні православні церкви рано чи пізно визнають незалежність Православної церкви України, але першою церквою, яка визнає помісну православну церкву України, буде братська сестра-церква – Елладська православна церква“, – заявив Варфоломій.

Раніше Вселенський патріарх уникав публічних заяв щодо конкретних церков, які мають визнати ПЦУ.

За даними ВВС News Україна, одна з найбільших православних церков світу може визнати ПЦУ в жовтні – саме тоді відбудеться архієрейський собор Елладської православної церкви, який уповноважений ухвалювати такі рішення. Дві синодальні комісії ЕПЦ, яким доручили вивчити це питання, дійшли до висновку про необхідність визнання Православної церкви України.

Відтак Елладська церква почне поминати предстоятеля ПЦУ в диптиху (переліку) предстоятелів помісних православних церков світу, а митрополит Київський Епіфаній має відвідати Афіни та співслужити з архієпископом Ієронімом.

Після рішення Елладської церкви священики та єпископи обох церков зможуть співслужити під час святих літургій, відвідувати храми та налагоджувати інші форми спілкування, зокрема й в освітній сфері.

Загалом наразі у світі є 15 помісних православних церков світу і їх предстоятелів поминають у чіткій послідовності – диптиху. ПЦУ в цьому переліку займає 15-те місце.

Після рішення Елладської церкви її предстоятель та єпископат під час богослужінь поминатимуть ім’я митрополита Київського Епіфанія, як це вже робить Вселенський патріархат.

Визнання ПЦУ першою помісною церквою і надзвичайно важливим сигналом. Адже з моменту отримання томосу навіть особливо наближені до Константинополя церкви відтягували визнання й ніхто не хотів бути першим. Причиною цього є передусім дуже потужний вплив у православному світі Російської церкви.

Читайте також:
Присутність Московського патріархату шкодить інтересам української нації, – Варфоломій

Варфоломій закликав помісні церкви визнати ПЦУ: “Інакше не матимемо виправдання в Судний день”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна