Тест для визначення найближчої тобі партії: наш PROвибір – аналог німецького Wahl-O-Mat

 

Комітет виборців України напередодні дострокових парламентських виборів запустила онлайн-програму PROвибір, що дозволяє користувачам співставити свої політичні уподобання з партійними програмами, аби зробити більш усвідомлений вибір.

Як повідомили “Новинарні” в КВУ, “голосувалка” PROвибір – позапартійний інструмент, аналог німецького Wahl-O-Mat.

Тест простий у користуванні, доступний за адресою: Provybir.in.ua.

“Ми зробили це для того, щоб хоч трохи навернути громадян до сенсів на виборах, включити їм мозок”, – зазначила секретар ВГО КВУ Наталя Линник, закликавши всіх проходити опитування та шерити посилання на сайт “голосувалки”.

“З якою партією в тебе найбільше спільного? Перевір, перш ніж голосувати!” – закликають ініціатори програми.

Користувач має обрати своє ставлення до 30 тверджень (“погоджуюся”, “не погоджуюся”, “нейтрально”) з приводу різних питань політики, економіки, суспільного устрою й життя та порівняти загальну картину з програмами й публічними заявами 10 провідних політичних партій.

Серед запитань у тесті – “Україна має припинити співпрацю з Міжнародним валютним фондом”, “Питання про мир з Росією має бути винесено на референдум”, “Земля сільськогосподарського призначення має вільно продаватися та купуватися”, “Квоти на частку української мови на ТБ і радіо мають бути скасовані”, “Громадяни мають право вільно володіти короткоствольною зброєю”, “Армія має бути виключно контрактною”, “Україна має стати федеративною державою”, “Україна мала б розірвати дипломатичні відносини з Росією”, “Гральний бізнес має бути легалізовано”, “Російська мова повинна отримати особливий статус”, “Медична реформа, що розпочалася в Україні, має бути продовжена”, “Для громадян з вищим рівнем доходів ставка податку має бути значно більшою”, “Російські соціальні мережі в Україні мають бути заборонені”, “Закони про декомунізацію мають бути скасовані” тощо.

Після проходження 30 питань (деякі за бажанням можна пропускати) слід обрати найважливіші для свого вибору твердження, яким надаватиметься пріоритет при підрахунку результатів.

Як підсумок – юзер отримає інфографіку щодо збігу (у%) своїх відповідей з узагальненими позиціями десяти партій (або ж обраних партій, у яких виборець має зацікавлення).

Надалі користувач, за бажанням, має змогу розглянути деталі тесту – співвідношення власних уподобань за конкретними питаннями із позиціями певних партій.

Проходити тест можна багаторазово.

У КВУ зазначають: PROвибір має на меті залучити електорат до участі у виборах у формі гри. Цей сервіс мотивує виборців обирати партії відповідно до їх політичних програм, а не уподобань щодо їх лідера та його іміджу.

“PROвибір НЕ рекомендує за яку партію голосувати, а надає рейтинговий список відповідності партій позиції виборця… Результат гри #PROвибір носить дорадчий характер і не є рекомендацією для голосування”, – зауважують організатори.

ВГО “Комітет виборців України” реалізує проект PROвибір у співпраці з міжнародними донорами – GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) – та за технічної підтримки ГО ProDemos.

Долучайтеся, тестуйтеся!

Нагадаємо, дострокові вибори до Верховної Ради відбудуться вже 21 липня.

Читайте також:
Українцям пояснили, як легко перевірити свої дані в Реєстрі виборців ОНЛАЙН

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна