“Як у Чечні”. Бойовики накрили околиці Мар’їнки з установки “Змій Горинич”

 

Бойовики гібридної армії Російської Федерації на Донбасі виклали в мережу відео, як вони застосували проти українських захисників установку розмінування УР-83П, так званий “Змій Горинич”, нехтуючи при цьому життями мирних мешканців.

Відео нещодавнього використання УР-83П виклав в мережу один з окупантів, який знімав постріл на мобільний телефон. Про це у вівторок, 9 липня, повідомили у пресслужбі 24-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені короля Данила.

Розслідувачі InformNapalm пишуть, що неодноразово висвітлювали факти з місцями розміщення подібних систем розмінування, які також застосовувались російськими військами і в бойових умовах як в Чечні, так і при штурмі Донецького аеропорту на Донбасі.

На кадрах видно, як відбувається постріл з боку бойовиків, а після падіння заряду посеред забудови слідує сильний вибух, помітно ударну хвилю. Фактично, ефект від підриву заряду УР-83П аналогічний застосуванню авіабомби потужністю близько 1 тонни.

“Відео підтверджує, що гібридні російсько-терористичні війська б’ють прямо з житлових вулиць населеного пункту Олександрівка, сподіваючись, що ЗСУ, піддавшись на провокацію, відкриють вогонь, що дасть їм можливість далі поширювати фейки. Ми фіксуємо факти спеціального підриву бойовиками будівель цивільного населення тимчасово окупованих територій. Відео та інші матеріали щодо цього інциденту надані в СЦКК” , – пояснили в 24-ій бригаді ЗСУ.

Ймовірно, це відео було знято раніше в червні. 29 червня 2019 на сторінці 24-ї бригади також повідомляли про знайдені частини двигуна від цієї установки.

«Для того щоб заряд пролетів якнайдалі, терористи не під’єднали гальмівні канати, які йдуть в комплекті і дозволяють локалізувати зону вибуху, повністю ігноруючи присутність місцевого населення, яке знаходиться позаду позицій військових», – зазначалося на сторінці бригади.

Крім свого основного призначення – розмінування об’єктів, – УР-77 використовують і для знищення живої сили в укріплених руїнах будівель. Задокументовано використання установок цього типу за непрямим призначенням у Другій Чеченській кампанії, а також під час штурму Донецького аеропорту на Донбасі.

Також помічено застосування УР-77 у Сирії для атак на укріплення в районі Джобар. Цікаво, що використання УР-77 в Другій Чеченській війни має факти і великих втрат з боку армії РФ. Так 25 лютого 1995 року росіяни помилково вдарили зарядом з УР-77 по своїм силам і знищили 28 військових ЗС РФ.

Як інформувала “Новинарня“, під Маріуполем бойовики застосовують особливо підступні міни.

Читайте також:
Контррозвідка затримала бойовика “ДНР”. Він розповів, як РФ завозила зброю в Донецьк. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна