Збагачення урану: Іран пішов на порушення ядерної угоди 2015 року

 

Влада Ірану оголосила, що порушить встановлений ліміт на збагачення урану, що є порушенням ядерної угоди 2015 року.

Як повідомляє BBC, заступник міністра закордонних справ Аббас Аракші 7 липня заявив, що через кілька годин Іран почне збагачувати уран вище концентрації 3,67%, щоб забезпечити паливом свою електростанцію в Бушері.

Уран, який застосовують для зброї, збагачують на 90% або більше.

Представник Іранської організації з атомної енергії Бехруз Камальванді стверджував, що Ісламська республіка не готуватиме паливо для свого тегеранського реактора, що вимагає концентрації 20%.

Аракші сказав, що Іран хоче врятувати угоду, але звинуватив європейські країни в тому, що вони не дотримуються своїх зобов’язань.

США в односторонньому порядку вийшли з угоди 2018 року, відтоді вони відновили жорсткі санкції проти Ірану.

У травні 2019 року Іран активізував виробництво збагаченого урану, який можна використовувати як для палива в реакторах, так і для ядерної зброї. Країна вже накопичила більше збагаченого урану, ніж допускається за умовами угоди.

Аббас Аракші заявив, що Іран продовжуватиме скорочувати свої зобов’язання щодо угоди 2015 року кожні 60 днів, якщо інші країни, які підписали угоду – Китай, Франція, Німеччина, Росія та Велика Британія – не захистять ІРІ від санкцій Америки.

Франція, Німеччина та Велика Британія наразі запускають в дію платіжну систему, яка дозволить проводити фінансові операції з Іраном в обхід санкцій США.

За останні два місяці Вашингтон різко посилив санкції проти Тегерана з метою зупинити експорт іранської нафти. Протистояння набуло військового виміру в останні тижні: Вашингтон звинувачує Іран у нападі на танкери в Перській затоці, а Іран збив американський дрон.

Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики Федеріка Могеріні заявила, що Євросоюз “украй стурбований” рішенням Ірану перевищити ліміт на збагачення урану, встановлений угодою 2015 року.

Як передає “Європейська правда”, Могеріні узгодила свою заяву з Францією, Великою Британією та Німеччиною.

ЄС закликав Іран відкликати рішення, які “підривають” ядерну угоду, і заявив, що розгляне наступні кроки разом з Китаєм та РФ та може скликати засідання спільної комісії учасників договору.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна