День ВМСУ: президент в Одесі присвоїв імена катерам і 36-й бригаді морської піхоти

 

У День Військово-морських сил України, 7 липня, президент Володимир Зеленський під час урочистих заходів в Одесі заявив, що він і його команда роблять все для якнайшвидшого звільнення українських військовополонених моряків.

“Сьогодні тут присутні сім’ї наших полонених моряків, і я вклоняюся вам за вашу мужність і витримку. Не буду багато говорити. Повірте, ми працюємо і вдень, і вночі, щоб повернути наших моряків додому. І я особисто роблю все, щоб слова про повернення нарешті перетворилися в міцні обійми з вашими хлопцями”, — сказав Зеленський.

Під час урочистостей в Одесі двом новим десантно-штурмових катерам типу “Кентавр” (проект 58503, виробник – завод “Кузня на Рибальському”) були присвоєні імена “Станіслав” і “Малин”.

Також президент взяв участь у церемонії присвоєння 36-й окремій бригаді морської піхоти ВМС ЗСУ почесного найменування “імені контр-адмірала Михайла Білинського”.

Крім цього, глава держави присвоїв ім’я віце-адмірала Володимира Безкоровайного Військово-морському ліцею, передає прес-служба президента.

Довідково

Михайло Іванович Білинський (12 липня 1883 — 17 листопада 1921) — український військовий діяч, контр-адмірал УНР. Наприкінці 1917 року — один з організаторів українського морського міністерства. Міністр морських справ УНР, міністр внутрішніх справ УНР. Організатор та командир Дивізії морської піхоти Директорії УНР (1919—1921).
Загинув під час Другого Зимового походу на Житомирщині: у бою з червоними знищив кількох ворогів і застрелився, щоб не потрапити в полон.

Володимир Гарасимович Безкоровайний (16 серпня 1944 — 23 січня 2017) — український військовий і громадський діяч, кандидат військових наук, віце-адмірал, у 1993–1996 роках — другий командувач Військово-Морських сил України.

Президент вручив сімом українським військовим морякам державні нагороди за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку та з нагоди Дня Військово-Морських сил.

Так, відзнаки отримали лейтенант Руслан Люшуков, капітан 2-го рангу Володимир Бельський, капітан-лейтенант Василь Гирба, капітан 2-го рангу Андрій Агапітов, капітан 1-го рангу Анатолій Квасов, капітан 3-го рангу В’ячеслав Симоненко та мічман Данило Махівський.

У ході візиту до Одеси Зеленський також відвідав місця стоянки фрегата “Торонто” ВМС Канади, есмінця “Дункан” ВМС Великої Британії, українського десантно-штурмового катера “Станіслав”, а також фрегата “Гетьман Сагайдачний” ВМС Збройних сил України.

Читайте також:
Волкер: Росія пропонувала не звільнення моряків ВМСУ, а пастку

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна