Замість Туска, Юнкера і Могеріні: Євросоюз обрав нових керівників

 

У вівторок, 2 липня, Європейський Союз обрав та погодив нових керівників.

Президентом Європейської ради (на зміну поляку Дональду Туску) обраний прем’єр-міністр Бельгії Шарль Мішель. Головою Єврокомісії стала міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляйєн, вона замінить люксембуржця Жан-Клода Юнкера.

Ці кандидатури на позачерговому саміті ЄС були погоджені главами держав та урядів країн Унії.

43-річний Шарль Мішель – із 2011 року лідер бельгійської ліберальної партії “Реформаторський рух”, що в Європарламенті є членом альянсу ALDE. Прем’єр-міністр Бельгії з жовтня 2014 року.
Мішель у січні 2018 року здійснив візит до Росії, вперше з 2011 року. Попри це, перебуваючи в Москві, він висловився на користь збереження санкцій проти РФ до виконання Мінських домовленостей.

Шарль Мішель

“Загалом Україна не входить до числа пріоритетів Бельгії і, відповідно, навряд чи варто очікувати на активне лобіювання інтересів Києва за Мішеля на посаді керівника Європейської ради”, – пише “Європравда”.

60-річна Урсула фон дер Ляйєн – представниця партії ХДС (Християнсько-демократичний союз) – є соратницею канцлерки ФРН Ангели Меркель.
Фон дер Ляєн очолює МО Німеччини з 2013 року (перед тим у двох урядах – міністр праці і соціальної політики, міністр сім’ї та молоді) підтримувала відправку військ для участі в місіях в Афганістані, Центральній Африці, Сирії та Малі. Виступала за створення єдиних збройних сил європейських країн, щоб посилити роль Європи в НАТО. Заявляла, що в умовах агресії РФ проти України неможливо визнавати російську армію партнером ФРН. Водночас у 2015 році виступала проти поставок зброї для України, бо це може стати приводом для Росії почати відкриті воєнні дії в Україні.

Жозеп Боррель

Виконувач обов’язків глави МЗС Іспанії Жозеп Боррель – член правлячої Соціалістичної робітничої партії Іспанії – обраний на посаду високого представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки (замість італійки Федеріки Могеріні).
У 2004-2007 роках від був головою Європейського парламенту.

Директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард номінована на посаду президента Європейського центрального банку.

Ключові кандидати від соціалістів та лібералів, нідерландець Франс Тіммерманс та данка Маргрет Вестагер, займуть посади заступників президента Єврокомісії.
Як повідомляє “Європейська правда“, про це заявив журналістам в Брюсселі президент Євроради Дональд Туск.

Туск зауважив, що це рішення не є компетенцією лідерів ЄС, але дав зрозуміти, що воно було частиною домовленостей.

“Європейська рада взяла до уваги рішення Урсули фон дер Ляйєн номінувати Франса Тіммерманса та Маргрет Вестагер першими віце-президентами Єврокомісії”, – заявив він, представляючи кадрові рішення, схвалені лідерами держав-членів Євросоюзу.

Кілька днів тому Тіммерманса розглядали як ключового кандидата на посаду президента ЄК, але не вдалося досягти згоди держав-членів з цього приводу.
Вестагер ще у вівторок вранці претендувала на те, щоби очолити зовнішньополітичну службу ЄС, однак протягом дня ці плани також втратили актуальність.

Усі кадрові рішення Європейської ради, крім Мішеля, потребуватимуть затвердження у Європарламенті.

Нагадаємо, у травні відбулися вибори в Європарламент.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна