Навчання Sea Breeze: в Україну вперше зайшов десантний транспорт США типу Spearhead, на підході – есмінець

 

Транспортно-десантний корабель США USNS Yuma увійшов до порту Одеси.

Як повідомляє “Думська”, за ніч корабель перетнув Чорне море і близько 11:00 у суботу, 29 червня, пришвартувався біля причалу 1к.

Yuma доставив в Україну підрозділ американських морських піхотинців, які візьмуть участь у міжнародних військово-морських навчаннях Sea Breeze.

Найближчим часом в Одесу для участі в навчаннях зайде ще один корабель ВМС США – ракетний есмінець USS Carney DDG64.

Як інформує 6-й флот ВМС США, у суботу USS Carney почав проходження протоки Дарданелли, пройшов Босфор.

“Carney почав заходження в Чорне море з метою зміцнення регіональної стабільності на морі та участі в навчанні Sea Breeze 2019”, – йдеться у повідомленні флоту.

USS Carney — есмінець ВМС США типу “Арлі Берк”. Есмінець оснащено крилатими ракетами Tomahawk із дальністю дії 1,6 тис. км.
1 серпня 2011 року введений до складу 1-ї постійної військово-морської групи НАТО. У 2013—2014 роках базувався у Перській затоці на підтримку операцій морського перехоплення.
15 вересня 2015 року судно отримало новий порт приписки — американську військово-морську базу Рота в Іспанії.У серпні 2016 року USS Carney брав участь в операції “Блискавка Персея” проти бойовиків ІДІЛ у Лівії. У січні та серпні 2018 року корабель перебував у Чорному морі для підтримки безпеки і регіональної стабільності, заходив до Одеси.

USNS Yuma (T-EPF-8) – високошвидкісне десантне судно США, транспорт класу Spearhead (JHSV), що може взяти на борт понад 300 морських піхотинців і близько 550 тонн різного спорядження, зокрема бойову техніку і танки, має вертолітний майданчик.
Судна типу JHSV є багатоцільовими, що призначені для роботи в мілководних портах та фарватерах. Можуть здійснювати гуманітарні місії, перекидання військ, вантажів та військової техніки.
Це другий в історії захід корабля такого типу в акваторію Чорного моря і перший – в Україну. У серпні 2018 року USNS Carson City (T-EPF-7) був у Румунії для участі в навчаннях.

У навчаннях Sea Breeze 2019, які стартують 1 липня, візьмуть участь кораблі ВМС США, України, Болгарії, Румунії, Туреччини й Грузії. Загалом у навчаннях буде задіяно близько 900 військовослужбовців.

Читайте також:
У 2019 році навчання Sea Breeze відбудуться у трьох областях України

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна