Команда Зеленського хоче суттєво змінити Конституцію в перший рік при владі

 

Принципові зміни до Конституції мають бути внесені протягом першого року президентства Володимира Зеленського.

Про це в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна” заявив представник президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук.

“Думаю, найбільш важливі речі мають бути проведені в перший рік. Тому що в цей перший рік у нас, по-перше, є велика підтримка від народу України. По-друге, маючи напрацьовані механізми, у нас є можливість провести їх через Верховну Раду. І, по-третє, у нас є можливість промоніторити, наскільки вони досягли своєї мети”, – зазначив він.

За словами Стефанчука, можливість прийняття нової Конституції – це “поки що питання дискусії, і є різні підходи”.

Проведений аналіз усіх останніх змін до Конституції показав, що близько 20 або навіть більше статей не мають остаточно точної юридичної редакції, каже представник Зеленського.

“Ми прийшли до ситуації, коли в нас немає єдино вірного тексту Конституції, що юридично тлумачиться. Це результат не виваженої, невивіреної і неспланованої роботи Верховної Ради, яка сьогодні привела до того, що у держави, яке святкує День Конституції, немає просто єдиного уніфікованого тексту Конституції”, – вважає Стефанчук.

Представник Зеленського також заявив, що вважає неправильним, що будь-яка реформа Конституції стосувалася зміни повноважень органів державної влади, але жодного разу не йшлося про гарантії прав людини і громадянина.

За його словами, необхідно провести “функціональний аудит держави” і чітко визначити, який інститут за що відповідає.

Нагадаймо, раніше в червні в інтерв’ю ЗМІ Руслан Стефанчук заявляв, що Зе-команда планує велику зміну Конституції, двопалатну Раду і “народне вето”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна